Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Daniel Apostol, ROPEPCA: Activitatea de rafinare acordă OMV Petrom echilibrul necesar într-o perioadă grea pentru extracție

Daniel Apostol, ROPEPCA: Activitatea de rafinare acordă OMV Petrom echilibrul necesar într-o perioadă grea pentru extracție

14 ianuarie 2016
Explorare și producție
energynomics

OMV și Gazprom negociază un schimb de active care implică și operațiuni în România controlate de compania austriacă prin OMV Petrom, scrie o parte din presa din Austria și România. Potrivit unor informații neconfirmare, OMV și Gazprom s-ar fi înțeles că firma austriacă va putea accesa zăcăminte de hidrocarburi din Siberia în schimbul rafinăriei Petrobrazi și a implicării în operațiunile pe care OMV Petrom le desfășoară în cooperare cu ExxonMobil în Marea Neagră.

Schimbul de active are valențe diferite pentru cele două companii, subliniază Daniel Apostol, Secretar General al asociației petroliere ROPEPCA. Pentru OMV reprezintă extinderea companiei în operațiuni în bogate zăcăminte siberiene, dar pentru Gazprom are o puternică nuanță strategică, a declarat Daniel Apostol pentru Realitatea TV.

“E foarte bine că Ministerul Energiei monitorizează situația, întrucât are în administrare și participația României. OMV Petrom are un impact foarte mare în economia românească. Aduce miliarde de lei în bugetul public. Pe lanțul economic, prin colaborarea sa cu furnizori locali de bunuri și servicii, întreține zona antreprenorială, și are și mulți angajați. De ce ar vrea OMV o extindere precum cea presupusă printr-un acord cu Gazprom? Pentru că îi permite accesul la zăcăminte foarte bogate de care rușii dispun în Siberia. De ce ar vrea Gazprom un astfel de acord? Pentru că cea mai importantă firmă de energie din Federația Rusă își dorește mai multă putere și control pe piața europeană.”, a declarat Daniel Apostol la Realitatea TV.

Renunţarea la activitatea de rafinare ar elimina unul dintre avantajele pe care OMV Petrom le are în această perioadă agitată pentru marii producători, şi anume nu ar mai fi o companie integrată, a subliniat Daniel Apostol.

„Noi trebuie să privim în altă cheie situaţia. OMV Petrom este o companie românească, afacerile și capitalul sunt în registrate aici, reinvestește profitul și își plătește taxele aici. Ce are aparte OMV Petrom este că deține operațiuni integrate: face explorare, extracție, rafinare de țiței, și vânzare de carburanți. Ipoteza în cazul de față este că un posibil acord cu Gazprom ar scoate din lanțul OMV Petrom activele de rafinare, or asta ar rupe echilibrul pe care îl are compania într-o perioadă extrem de dezechilibrată pentru producția globală de petrol.”, susţine reprezentantul ROPEPCA.

“Sunt convins că cei care conduc OMV Petrom au tot interesul să-și păstreze poziția puternică pentru că strategia pe termen lung este să participe la securitatea energetică a României. Dacă pierd calitatea de companie integrată, s-ar putea să nu mai îndeplinească acest obiectiv.”, a concluzionat Daniel Apostol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *