Acasă » Interes general » Dan Drăgan: Preţurile au fost ţinute la un nivel sustenabil pentru consumatorii casnici și industriali

Dan Drăgan: Preţurile au fost ţinute la un nivel sustenabil pentru consumatorii casnici și industriali

3 martie 2023
Interes general
energynomics

Măsurile care au fost implementate de către Ministerul Energiei, în cursul anului 2022 şi-au arătat efectele, iar preţurile au fost ţinute la un nivel sustenabil atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru consumatorii industriali, a declarat, joi, Dan-Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Vreau să asigur întreaga piaţă de energie din România că măsurile care au fost implementate la Ministerul Energiei în perioada trecută, în cursul anului 2022, pentru a putea face faţă provocărilor din această piaţă, şi-au arătat efectele. Prin aceste măsuri, preţurile au fost ţinute la un nivel sustenabil atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru consumatorii industriali. Desigur, acele măsuri au fost luate în concordanţă cu principiile şi reglementările Uniunii Europene şi, totodată, au fost măsuri care au trebuit implementate într-o perioadă scurtă de timp. Dacă ne referim la partea de strategie, direcţii şi dezvoltare pe care România le urmăreşte în perioada următoare, vă pot asigura că şi noi urmărim, şi suntem angajaţi pentru susţinerea neutralităţii climatice la nivelul anului 2050”, a menţionat Drăgan, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că, prin Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice, România trebuie să aibă minimum 30,7% surse regenerabile în total volum producţie, în 2030.

Reprezentantul Ministerului Energiei a punctat faptul că va fi continuată dezvoltarea capacităţilor de producţie din surse nucleare, prin Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

„La nivel de strategie urmărim continuarea şi dezvoltarea capacităţilor de producţie din surse nucleare şi vorbim de continuarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Realizarea unei capacităţi de producţie din surse nucleare care să aibă la bază capacităţile mici, modulare. Totodată, considerăm că gazul va reprezenta, până în 2050, un combustibil de tranziţie şi în această direcţie urmărim realizarea unor capacităţi noi, eficiente, care să fie pregătite pentru utilizare a mixului de gaz şi hidrogen. Toate aceste capacităţi, strategii, vor fi susţinute printr-un program amplu de investiţii, iar sursele de finanţare vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi din Fondul de Modernizare. Din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost alocată, pe baza în direcţia dezvoltării capacităţilor de energie din surse regenerabile, o valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Nu trebuie să uităm faptul că dorim dezvoltarea de nivel strategic, inclusiv a potenţialului pe care România îl are în Marea Neagră. Şi aici ne referim la producţia eoliană offshore şi suntem convinşi că, în cursul acestui an, legislaţia primară să fie disponibilă pentru potenţialii aplicanţi şi companii care doresc dezvoltarea acestor capacităţi de producţie”, a explicat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *