Acasă » Interes general » Mediu » Damov, Green Group: Rata de nereciclabilitate în România este de 89%

Damov, Green Group: Rata de nereciclabilitate în România este de 89%

3 august 2023
Interes general
energynomics

România are o rată de nereciclabilitate de 89%, ceea ce înseamnă că avem cel mai mare grad de mortalitate a resurselor din Europa, a afirmat, marți, Constantin Damov, preşedintele Coaliției pentru Economia Circulară şi al Green Group.

„S-a vorbit de colectare separată. Ca reciclator pot să spun că trebuie colectare separată, pentru că se reciclează separat. E aşa de simplu, lucrurile amestecate nu dau bine. Aş spune că în România, dacă ne uităm la cifre invers, avem nişte cifre mari. Rata de nereciclabilitate în România este astăzi la 89% – asta înseamnă că avem cel mai mare grad de mortalitate a resurselor din Europa. Aşa le văd eu că reciclator, aşa le văd colegii mei din industrie. Avem o rată de mortalitate a resurselor, resurse valoroase, multe dintre ele fiind chiar din zona materiilor prime critice, care vin chiar din zone de conflict astăzi. Noi le aruncăm cu dezinvoltură, pentru că există o minimă rezistență în ceea ce înseamnă depozitarea”, a menționat Constantin Damov, la conferința Pria Environment, citat de Agerpres.

El a subliniat că „au apărut lucruri noi pe piață”, la care trebuie să găsim rezolvare mult mai rapid decât la peturi şi la sticlă.

„Au apărut lucruri noi pe piață, lucruri la care trebuie să găsim rezolvare mult mai rapid decât la peturi şi la sticlă. Noi reciclăm electronice – şi iată ce poți să găseşti în gunoiul menajer astăzi – şi care anul acesta a produs sute de incendii prin autoaprindere – şi nu m-aş mira dacă în pădurile din Grecia ele nu au fost generate tot de asemenea mici gadgeturi. Asta este o periuță de dinți, am desfăcut-o, a venit şi cu bateria încărcată. Este o baterie litiu-ion care poate exploda la cea mai mică călcare sau dacă avem o atmosferă foarte umedă în jur. Sunt căştile acestea, bluetooth, care au înăuntru o baterie mică de litiu-ion. Toate acestea sunt nişte mici brichete – şi toată lumea se întreabă cine a pus un foc pe groapa de gunoi, într-un depozit sau într-o pădure”, a explicat Damov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *