Acasă » Electricitate » Dăianu: Nu s-a înțeles că liberalizarea pieței energetice trebuie însoțită de o bună organizare

Dăianu: Nu s-a înțeles că liberalizarea pieței energetice trebuie însoțită de o bună organizare

5 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

Liberalizarea nu echivalează cu dereglementare, iar dacă privim piața energiei din România nu se înțelege nici acum că liberalizarea trebuie să fie însoțită de o bună „organizare”, de reguli şi norme adecvate, susține preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Privind piața energiei din România nu se înțelege nici acum ca liberalizarea pieței trebuie să fie însoțită de o bună ‘organizare’, de reguli şi norme adecvate. Liberalizarea nu echivalează cu dereglementare! O piață financiară dereglementată orbeşte (light touch regulation) a favorizat marea criză financiară izbucnită în 2008. Pe piețe în general, prin reglementare, se încearcă limitarea abuzului de poziție dominantă, coluziuni (înțelegeri neloiale), speculații fără limită (inclusiv vânzări în lipsă/short-selling), înşelătorii, etc. Am auzit un înalt oficial al ANRE care sublinia că piața înseamnă speculație; este un adevăr foarte parțial. Piața, alias economie liberă, înseamnă în primul rând producție şi competiție, inovație. Speculația nu trebuie să fie trăsătura de bază. Iar acolo unde este trebuie să intervină autoritatea de reglementare, alte instituții. Fără reglementări adecvate, o piață o ia razna, este împiedicată chiar funcționarea economiei”, afirmă Daniel Dăianu, citat de Agerpres.

”Acum în Europa avem cvasiregim de război, cel puțin în domeniul energiei. Să fie lăsați traderii să facă legea pe piață, la propriu şi la figurat? În România, ANRE nu este agenție pentru dereglementare, aşa cum BNR şi ASF nu sunt autorități pentru dereglementarea sistemului financiar, ci pentru o bună reglementare. Oricum, trebuie să economisim energia, alte resurse. Acest deziderat reclamă prețuri care să încurajeze economisirea, chiar şi atunci când se recurge la plafonări. Iar schema de compensare a facturilor trebuie să fie sustenabilă pentru bugetul public, care are încă deficit structural mare”, afirmă Daniel Dăianu, în articolul „Războiul şi energia: când costul/prețul marginal explodează ce faci?”, publicat pe blogul OpiniiBNR.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *