Acasă » Petrol și Gaze » Criza gazelor naturale determină companiile germane de utilități să strângă fonduri

Criza gazelor naturale determină companiile germane de utilități să strângă fonduri

5 ianuarie 2022
Distribuţie
Energynomics

Companiile europene de utilităţi se grăbesc să strângă fonduri în valoare de miliarde de euro, o dovadă a tensiunilor financiare provocate de preţurile record la gaze naturale şi electricitate, informează The Wall Street Journal.

Grupul german Uniper SE, una dintre cele mai mari companii de utilităţi din Europa, a anunţat marţi seara că, în ultimele săptămâni, a aranjat linii de credit în valoare de 10 miliarde de euro de la firma mamă şi o bancă deţinută de statul german. În plus, această firmă care produce electricitate în întreaga Europă şi vinde gaze naturale în întreaga lume a accesat şi o linie de credit în valoare de 1,8 miliarde de euro de la mai multe bănci, inclusiv Goldman Sachs Group Inc.

RWE AG, o altă mare companie germană de utilităţi, a anunţat şi ea miercuri că a fost afectată de preţurile volatile şi este obligată să îşi facă rezerve de numerar. „Fluctuaţiile mari de preţuri au condus la o nevoie temporară de lichidităţi însemnate. Am făcut provizioane pentru acest lucru în liniile noastre de credit şi alte instrumente financiare”, a declarat un purtător de cuvânt de la RWE, conform Agerpres.

Companiile de utilităţi au nevoie de lichidităţi suplimentare pentru a ţine pasul cu creşterea preţurilor la gaze naturale şi electricitate. Odată cu creşterea cotaţiilor la energie în ultimele luni au crescut şi plăţile în marjă pentru contractele pe care furnizorii de energie au trebuit să le încheie ca măsură de protecţie pentru vânzările de gaze naturale şi electricitate. Preţul gazelor naturale în Europa este de cinci ori mai mare decât era în urmă cu un an. Această criză a provocat deja falimentul a 28 de companii de furnizare a energiei din Marea Britanie.

Cele trei linii de credit cu o valoare de 11,8 miliarde de euro aranjate de Uniper se apropie de capitalizarea de piaţă a companiei, care potrivit FactSet este în prezent de 15,4 miliarde de euro. În primele nouă luni din 2021, Uniper a raportat pierderi de 4,8 miliarde de euro la o cifră de afaceri de 78 de miliarde de euro, unul dintre motive fiind pierderile înregistrate de pe urma operaţiunilor de hedging.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *