Acasă » Interes general » Cristian Nacu: 2021 a fost un an-record pentru IFC în România

Cristian Nacu: 2021 a fost un an-record pentru IFC în România

20 decembrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Anul 2021 a fost unul record pentru investițiile IFC în România; din cele aproximativ 429 de milioane de dolari injectați în șase proiecte, peste 73% au fost proiecte cu componentă verde, a spus Cristian Nacu, senior country officer pentru Romania și Moldova, IFC World Bank, în cadrul Galei Energynomics Awards.

”Dacă Banca Mondială se ocupă de finanțarea sectorului public, IFC este instituția care se ocupă de finanțarea sectorului privat. Portofoliul actual al IFC a ajuns în România la peste 1 miliard de dolari, din care 56% reprezintă investiții cu componentă verde, inclusiv credite ipotecare verzi, eficiență energetică sau energie regenerabilă. În anul fiscal trecut, încheiat în iunie, programul IFC a fost de 429 milioane de dolari investiți în șase proiecte. Dintre acestea 73% au reprezentat proiecte verzi. De asemenea, IFC a mai investit peste 100 de milioane de dolari în patru proiecte regionale care au o componentă semnificativă și în România. Astfel, anul 2021 a fost un an-record pentru IFC în România”, a afirmat Cristian Nacu.

IFC s-a numărat printre primii investitori din România în sectorul energetic, începând cu anul 2011. ”IFC a fost printre pionierii primei tranzacții de mare amploare cu resurse regenerabile, în parcuri eoliene, angajând în 2011 circa 100 de milioane de dolari. De atunci ritmul investițiilor în energie regenerabilă a scăzut semnificativ, odată cu măsurile guvernamentale care au redus schema de sprijin, diminuând apetitul investitorilor și al finanțatorilor. Pentru IFC, prezența masivă a companiilor de stat în sectorul energetic reprezintă o limitare, pentru că IFC finanțează în general sectorul privat”, a mai spus el.

”Vedem un potențial bun în stimularea creditării actorilor din sectorul privat energetic, la care reformele structurale sunt implementate în conformitate cu Pachetul energetic al Uniunii Europene. Ne propunem să sprijinim companiile esențiale din sectorul energetic, pentru a facilita procesul de tranziție energetică”.

CITEȘTE ȘI Am sărbătorit câștigătorii premiilor Energynomics!

Obiectivul central al strategiei Grupului Băncii Mondiale în sectorul energetic este să susțină România în eforturile sale de decarbonare, prin trecerea la cât mai multe surse regenerabile. ”Gazul natural, ca și combustibil de tranziție, poate fi o soluție viabilă pentru a echilibra o astfel de capacitate intermitentă suplimentară, dar, în același timp, trebuie creată o nouă strategie pentru trecerea la combustibili cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi biogazul sau hidrogenul. Aici vedem rolul Grupului Băncii Mondiale de a ajuta la crearea cadrului legal, dar și un rol pentru IFC, acela de a-și sprijini clienții să finanțeze proiecte”. În sectorul gazelor, Banca Mondială este activă în dialogul necesar pentru a contribui la creșterea concurenței, la consolidarea condițiilor de concurență echitabilă, pentru introducerea de noi tehnologii și pentru a încuraja piețele funcționale și fluide.

”Un alt obiectiv este să sprijinim România în valorificarea potențialului eolian offshore de la Marea Neagră. România are un potențial enorm, de până la 76GW și ar putea prelua conducerea în dezvoltare regională a sectorului eolian offshore. Banca Mondială sprijină realizarea unei strategii și a unui plan de acțiune eolian offshore pentru România, care va fi coordonat cu planurile de dezvoltare ale industriei hidrogenului verde”.

Ediția din acest an a Energynomics Awards a fost susținută de Automatica, Axpo, CIS GAZ, Electrica, Electroalfa, Elgeka-Ferfelis, Enevo Group, EximBank, Hidroelectrica, ING Bank, MOL Romania, Nuclearelectrica, Phoenix Contact, Photomate, RENOMIA – Gallagher, Romgaz, SAS Romania, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *