Acasă » Electricitate » Corina Popescu, Electrica SA: Criza provocată de pandemia de Covid-19 ne-a așezat activitatea pe noi principii

Corina Popescu, Electrica SA: Criza provocată de pandemia de Covid-19 ne-a așezat activitatea pe noi principii

16 aprilie 2020
Electricitate
energynomics

Anul 2020 urma să fie un an de pregătiri și provocări ridicate de noile reguli și proceduri introduse prin directivele europene, iar la final de 2020 trebuia să avem stabilite noi ținte pentru perioada următoare, în linie cu Acordul climatic european. “Ca și cu nu ar fi fost suficient, a venit și această criză economică provocată de pandemia de Covid-19. Nu aș spune că noua situație ne-a bulversat complet activitatea, ci doar că ne-a așezat-o pe alte principii”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica SA, la Spring Cocktail 2020, video conferința online organizată de Energynomics.

“Mai mult decât oricând suntem preocupați să ne protejăm cât mai bine angajații, iar în două săptămâni am luat deja măsuri de implementare a telemuncii acolo unde este posibil, de dotare cu elemente suplimentare de protecție, cum ar dezinfectantul pentru electricienii și inginerii care se deplasează în teren etc.

Electrica și-a propus să respecte planurile de mentenanță și de investiții. “Este adevărat că am reprioritizat acele lucrări de investiții care nu presupun contact direct cu consumatorii finali. Partea de digitalizare, deja inclusă în strategia Electrica, a căpătat o prioritate suplimentară. Am încredere că dacă toată lumea păstrează un echilibru necesar în a asigura protecția clienților care au nevoie de ajutor și simultan în a-i încuraja pe cei care își pot plăti factura să o plătească, eu cred că sectorul energetic va trece peste acest test”.

Corina Popescu apreciază că pot fi îndeplinite și celelalte obiective ale industriei: pregătirea liberalizării pieței, introducerea pieței la 15 minute față de piața orară din prezent, modificarea cadrului de funcționare pentru piața de echilibrare. “Am reușit deja să cuplăm și piața intrazilnică ceea ce vine cu un plus de lichiditate”, a subliniat Corina Popescu.

Cu toată situația din prezent, cu reducerea consumului și reducerea încrederii în proiecte de termen lung, “cred că România are nevoie în următorii 2-3 ani de investiții majore de producție atât în sectorul energiei electrice, cât și în cel al gazelor naturale, în zona de producție, precum și în dezvoltarea de capacități de interconectare. Dacă reușim să atingem aceste doua obiective majore, cu siguranță vom putea asigura securitatea energetică a României pentru următoarea decadă, a mai spus directorul general al Electrica SA.”

“Eu văd așadar premise pentru ca anul 2020 să fie un an de succes, în care sistemul energetic românesc va demonstra că poate depăși perioade dintre cele mai dificile”, a conchis Corina Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.