Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Consumul de gaze scade cu 6%, cel de energie cu mai bine de 8%

Consumul de gaze scade cu 6%, cel de energie cu mai bine de 8%

7 august 2014
Consumatori
energynomics

Consumul de gaze naturale din România a totalizat 63,222 milioane MWh în primele cinci luni din 2014, în scădere cu 6% față de cel din perioada similară a anului trecut, care s-a ridicat la circa 67,257 milioane MWh, conform unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) citat de Agerpres.

Producția internă de gaze naturale ce intră în consum a reprezentat, în luna mai 2014, 96,24% din totalul surselor. Primii doi producători, Romgaz și Petrom, au acoperit 96,46% din această sursă.

Importul ce a intrat în consum a reprezentat diferența, respectiv 3,76%. Primii trei importatori — furnizori interni — au realizat împreună 71,59%. Prețul gazelor de import a variat între 390 dolari/1.000 mc (122,56 lei/1.000 mc) și 351 dolari/1.000 mc (106,77 lei/1.000 mc).

Consumul final de energie ar putea să scadă cu 8,3% în acest an

În primele cinci luni din acest an, consumul final de energie electrică a scăzut cu 1,4%, la 20,9 TWh. Consumul final anual, exceptând pierderile și consumurile proprii tehnologice ale producătorilor, este estimat să scadă cu 8,3% în acest an, la 45,9 TWh, de la 50,1 TWh în 2013. Totodată, Departamentul pentru Energie crede că anul viitor consumul va crește pe acest palier cu 1,5% față de consumul din acest an.

Consumul de electricitate a fost anul trecut de 55,6 TWh, dar scăzând consumurile propriii tehnologice și pierderile din rețelele de distribuție a energiei, rămân circa 50,1 TWh, a declarat pentru Mediafax Octavian Lohan, membru în Directoratul Transelectrica. Acest an se va încadra astfel în evoluțiile din ultimii ani, care arată o scădere de circa 6%  în 2013 și de 1,2% în 2012.

Combustibil de 1 miliard de euro pentru iarnă

Companiile din sectorul energetic vor cumpăra combustibili necesari generării de electricitate și căldură pe perioada iernii în valoare de 4,53 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro), costurile fiind cu 26,1% mai mari față de nivelul de 3,59 miliarde de lei din iarna trecută, arată un document elaborat de Departamentul pentru Energie, citat de Mediafax.

În plus,  companiile vor mai cheltui circa 282 milioane de lei cu reparații și reabilitări între 1 octombrie 2014 și 31 martie 2015. În același interval al anului trecut, s-au cheltuit pentru pregătiri de iarnă 430 milioane de lei. Pentru sezonul de iarnă dintre 2014 și 2015 este estimată o producție de 36,6 TWh de electricitate, mai mult cu peste 2 TWh decât anul trecut, și 12 milioane de gigacalorii, cu peste 8 milioane de gigacalorii mai puțin, scrie Mediafax.

Estimările Comisiei Naționale de Prognoză, mai pesimiste decât ale DEN

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) prevede pentru iarnă o scădere cu 1% a consumului de energie electrică, însă Dispecerul Energetic Național (DEN) anticipează o creştere în medie de circa 5,2%.

„În aceste condiţii, luându-se în considerare prognoza evoluţiei economiei româneşti, precum şi necesitatea elaborării unei prognoze care să creeze confortul unei siguranţe în alimentare a consumatorilor, prognoza luată în calcul a fost cea furnizată de Dispecerul Energetic Naţional. (…) În cazul energiei termice, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populaţiei acoperă un consum mediu de energie termică de 12,012 milioane de gigacalorii, mai mare cu 5,2 % faţă de cel al iernii trecute”, arată Departamentul Energiei.

De asemenea, CNP a estimat pentru perioada de iarnă un export de 1,4 TWh de electricitate, în timp ce DEN a prognozat 3,4 TWh, iar Departamentul pentru Energie a luat în calcul valoarea indicată de Dispecer.

Un comentariu la „Consumul de gaze scade cu 6%, cel de energie cu mai bine de 8%”

  1. Scridon Radu-Lucian

    CONSUMUL DE ELECTRICITATE.Va scadea in continuare.Au disparut si dispar in continuare unitati productive mari consumatoare, au aparut, desi mai lent, energii neconventionale, unele dintre acestea avand ca scop independenta energetica a micilor consumatori.In plina expansiune este si automatizarea cladirilor, cu supervizarea tuturor consumurilor, iar in iluminat vom asista la scaderea preturilor la lampile cu LED, ce vor inlocui intr-o perioada nu prea indepartata, lampile fluorescente, cu sodiu, mercur, metalhalide si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *