Acasă » Electricitate » Consumul de energie al Germaniei ar urma să atingă un minim istoric în acest an

Consumul de energie al Germaniei ar urma să atingă un minim istoric în acest an

4 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Germania, cea mai mare economie Europeană, ar urma să consume în acest an cea mai mică cantitate de energie de la debutul publicării datelor statistice, în condițiile în care problemele din industria manufacturieră se răsfrâng şi asupra cererii de energie, transmite Bloomberg.

Think tank-ul Working Group on Energy Balances (AG Energiebilanzen) prognozează că în acest an consumul total de energie al Germaniei va fi de 10.784 Petajoule ( 2.996 Terawați oră) cu 8% mai puțin decât în 2022, an în care criza energetică europeană a lovit puternic Germania, şi cu 28% mai puțin decât cantitatea de 14.905 Petajoule consumată în anul 1990, când au început să fie colectate date statistice cu privire la acest indicator, conform Agerpres.

Potrivit analiştilor de la AG Energiebilanzen, consumul de energie al Germaniei a fost influențat în special de evoluția economică. În acest an este posibil ca PIB-ul Germaniei să înregistreze un declin de până la 0,5%. Industriile mari consumatoare de energie au înregistrat scăderi de producție, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra consumului de energie. În plus, vremea mai caldă comparativ cu anul anterior a contribuit şi ea la reducerea consumului de energie. Potrivit calculelor AG Energiebilanzen, aproximativ o cincime din reducerea procentuală totală a consumului este posibil să se datoreze temperaturilor favorabile. Un alt factor care a afectat consumul de energie este prețul ridicat, care a condus la realizarea de economii şi reduceri de producție în industriile cu un consum mare de energie.

La începutul acestei săptămâni, Agenția Internațională a Energiei a avertizat că cererea de produse petroliere a Germaniei este posibil să înregistreze în 2023 cea mai mare scădere din rândul țărilor membre OECD. În plus, Germania a devenit importator net de electricitate începând din luna mai a acestui an, odată cu închiderea ultimelor sale reactoare nucleare.

La începutul lunii octombrie, Guvernul german a anunțat că se aşteaptă la o contracție a economiei de 0,4% în acest an din cauza inflației persistente, a prețurilor mari la energie şi diminuării schimburilor internaționale. Prognozele revizuite contrastează cu creşterea economică de 0,4% prognozată în luna aprilie pentru acest an. Guvernul de la Berlin prognozează însă că după contracția de 0,4% în 2023 va urma o revenire pe creştere a Produsului Intern Brut, până la un avans de 1,3% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *