Acasă » Regenerabile » Biomasă » Consumatorii industriali cer scutirea a 85% din taxele cu certificatele verzi

Consumatorii industriali cer scutirea a 85% din taxele cu certificatele verzi

19 noiembrie 2013
Biomasă
energynomics

Marii consumatori industriali de energie cer autorităților din România să pună implementeze o politică de susținere a afacerilor lor prin scutirea de la plata a 80-85% din taxele cu certificatele verzi (CV). Ziarul Bursa informează că Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) solicită ușurarea acestor poveri după modelul celorlalte țări europene care au luat măsuri asemănătoare.

Industriașii români subliniază că “România are cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia curată, dar este singura ţară europeană care nu a scutit industria de plata unei părţi importante din aceste taxe.” Impunerea taxelor de tipul certificatelor de emisii, CV și cogenerare conduc la o ridicare vertiginoasă a costurilor de producție, cum se arată și într-un raport recent realizat pentru Comisia Europeană asupra industriei de aluminiu de pe Bătrânul Continent. Prin urmare, devine mai rentabil să imporți de la producători non-UE decât să menții unitățile de producție din Europa.

ABIEC citează și un studiu PricewaterhouseCoopers (PwC) care a arătat că România plăteşte cele mai mari taxe de sprijin pentru energia regenerabilă din toată Uniunea, fiind cu mult peste media practicată în piața unică, ceea ce fac necesare introducerea unor criterii de eligibilitate pentru protecția de la plata unei părți din aceste taxe.

Impactul taxelor asupra costurilor a fost ilustrat de către președintele Consiliului de Administraţie al Alro, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România. Potrivit Bursa, acesta a arătat că în 2012, Alro a plătit circa 20 milioane de euro pentru CV, iar în 2013 se estimează un efort de 33 milioane de euro.

Un alt mare consumator industrial de electricitate, Arcelor Mittal, susține că în 2012 a plătit circa 7,3 milioane de euro pentru CV și în 2013 prognozează că va plăti de peste două ori mai mult, 15 milioane de euro. Alături de presiunea adusă de subvenția pentru regenerabile prin CV, și taxa de cogenerare este una dintre preocupările marilor consumatori, cu un impact de circa 5,2 euro/MWh. Prin urmare, o scutire considerabilă de la plata CV, cumulate cu măsuri de eficiență energetică, sunt calea de urmat, spun membrii ABIEC.

Piața de gaze și liberalizarea sunt alte două temeri pentru scăderea accentuată a competitivității industriei autohtone, mai ales că măsurile naționale merg în contra-sens cu tendințele statelor europene puternic industrializate. „Deşi marii consumatori nu au nimic împotriva unei pieţe libere, am avertizat asupra faptului că aceasta nu trebuie să îşi piardă avantajul concurenţial, nu trebuie implementată într-un mod care să afecteze consumatorii, ci care să garanteze creşterea competitivităţii şi a gradului de siguranţă a furnizării”, a subliniat Președintele Consiliului de Administrația el Alro despre faptul că piața de gaze este departe de a fi una bazată pe concurență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *