Acasă » Regenerabile » Biomasă » Consumatorii industriali ar putea cumpăra cu 85% mai puține certificate verzi

Consumatorii industriali ar putea cumpăra cu 85% mai puține certificate verzi

13 februarie 2014
Biomasă
energynomics

Două modificări substanțiale privind modalitatea de susținere a energiei regenerabile s-au întâmplat în mai puțin de o săptămână în România. În primul rând, Parlamentul României a reaprobat modificările privitoare la Legea subvențiilor pentru energia regenerabilă și urmează ca legea să fie retrimisă către promulgare președintelui Traian Băsescu.

În al doilea rând, ministrul delegat pentru Energie a susținut în ședință de Guvern că pe baza acestei legi consumatorii industriali pot achiziționa cu 85% mai puține certificate verzi. Potrivit unor informații intrate în posesia cotidianului Bursa, autorităţile din România ar fi solicitat la Comisia Europeană o asemenea scutire consistentă pentru marii consumatori de energie.

O asemenea solicitare vine însă într-un context nefavorabil, mai ales că prin Ordonanța de amânare a unei părți din certificatele verzi deja se efectuase o modificare în Legea inițială de susținere a energiilor regenerabile care spunea că marii consumatori vor fi exceptați de la plata a jumătate dintre certificatele verzi pe care sunt obligați să le cumpere.

Nici măcar această modificare nu a rămas într-un limbaj atât de tare. Exceptarea unei jumătăți a fost înlocuită cu criterii și cantități exceptate nespecificate, și care sunt acceptate doar în baza îndeplinirii unor ținte de eficientizare energetică. Atracția modelului german este puternică pentru autoritățile de la București, dar acest model este sub o intensă analiză a Comisiei Europene și din ce în ce mai contestat acasă.

Pentru scutirea marilor săi consumatori industriali Germania a îndreptat greutatea costurilor suplimentare către IMM-uri și gospodării, două segmente de consumatori care plătesc în acest moment cele mai mari prețuri la energie electrică din toată Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a recunoscut că metoda germană a menținut pentru moment unele industrii europene în Europa, dar a a avut efectul advers de a distorsiona profund competiția. Prin urmare, Comisia se opune deja menținerii acestui model de susținere și a pus în dezbatere publică un regulament de acordare a ajutoarelor de stat pentru marii consumatori de energie, estimat a fi adoptat în vara acestui an.

Între timp, Germania a decis chiar să mărească pentru 2014 numărul firmelor care beneficiază de scutiri (de la 1.720 de firme scutite în 2013 la peste 2.000 în acest an). Scutirile vor crește de la 4 miliarde de euro, cât au fost anul trecut, la 5.1 miliarde de euro în acest an.

Anul trecut, consumatorii de energie din ţara noastră (gospodăriile şi companiile) au plătit aproximativ 525 milioane de euro pentru certificatele verzi emise producătorilor de energie verde (eoliană, solară, hidro şi biomasă). Conform estimărilor din piaţa de energie, ordonanţa de guvern care amână tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi i-a scutit pe consumatori de doar aproximativ 100 de milioane de euro.

Un comentariu la „Consumatorii industriali ar putea cumpăra cu 85% mai puține certificate verzi”

  1. IN PROBLEMA ASTA : Ne miscam ca betivii : „din gard in gard” SI TOATE ASTEA IN TIMP CE SOLUTIA CORECTA ZACE PE PLANSETELE NOASTRE . Am abordat subiectul intr-o discutie cu Emil Calota dar … momentan avem treburi mai importante ! VA SALUT!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *