Acasă » Electricitate » Consumatorii cu contracte reziliate, preluați de aceiași furnizori, dar în regim de ultimă instanță

Consumatorii cu contracte reziliate, preluați de aceiași furnizori, dar în regim de ultimă instanță

24 ianuarie 2018
Electricitate
energynomics

Piața de energie electrică este liberalizată în totalitate de la 1 ianuarie 2018. Pentru consumatorii care sunt „captivi“ la Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI) există posibilitatea de a-și schimba furnizorul și să treacă în piața concurențială sau să rămână la acelaşi furnizor. Însă pe piață nu au apărut furnizori cu oferte mai bune, conform investenergy.ro.

ANRE a comunicat că până la implementarea unui mecanism de selecție pe criterii concurențiale a furnizorilor de ultimă instanță și desemnarea acestora pe baza acestui mecanism, se desemnează în calitate de furnizori de ultima instanță aceeași titulari de licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, și anume: Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, E.ON Energie România și CEZ Vânzare. Totuși, este interesant de urmărit ce se întâmplă pe piața de energie complet liberalizată. Potrivit unor informări publicate pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, E.ON Energie România și CEZ Vânzare, în calitate de FUI, au obligația de a prelua zeci de consumatori cu contracte încheiate în regim concurențial ce le-au fost reziliate.

În baza legislației existente, orice consumator final de energie electrică din România, daca are probleme cu furnizorul cu care a încheiat un contract, este preluat imediat de către un alt furnizor, dacă cel inițial nu-și mai poate exercita obligațiile asumate. În cele două cazuri, consumatorii rămân practic în custodia acelorași furnizori, însă trec în regim de ultimă instanță.

ANRE a decis astfel ca alimentarea consumatorilor reziliați de CEZ Vânzare și E.ON Energie România să fie preluată de aceleași companii care sunt și furnizori de ultimă instanță. Așadar, CEZ Vânzare S.A., care a reziliat contractele de funizare a energiei electrice pentru un număr de 20 locuri de consum, clienți pe care îi avea în regim în regim reglementat sau concurențial, a fost obligată de ANRE să preia 15 dintre aceștia în regim de furnizor de ultimă instanță.

Autoritatea a informat asupa îndeplinirii condițiilor de preluare de către furnizorul de ultimă instanţă CEZ Vânzare S.A. a 15 locuri de consum din zona de activitate a operatorului de distribuţie concesionar Distribuție Energie Oltenia S.A., pentru 5 locuri de consum încheiindu-se contracte de furnizare a energiei în regim concurențial. Potrivit informării ANRE, E.ON Energie România SA a solicitat rezilierea contractelor a 56 de locuri de consum. 19 dintre consumatori au negociat contracte de furnizare a energiei electrice cu alți furnizori și doar 27 locuri de consum din cele 37 au fost preluate de furnizorul de ultimă instanță.

“În concluzie, începând cu data încetării contractului de furnizare a energiei electrice încheiat pe piața concurențială cu E.ON Energie România S.A. și până la data trecerii locurilor de consum preluate la un furnizor concurențial, furnizarea de energie electrică și facturarea consumului de energie electrică pentru locurile de consum din Suceava și din Iași , va fi asigurată de către societatea E.ON Energie România S.A. în calitate de furnizor de ultimă instanță”, se precizează în informarea ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *