Acasă » Electricitate » Hidro » Construcția hidrocentralei Tarnița-Lăpustești, licitată în februarie

Construcția hidrocentralei Tarnița-Lăpustești, licitată în februarie

28 ianuarie 2014
Electricitate
energynomics

Licitația pentru construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj va avea loc în februarie, a anunţat luni ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Acesta a precizat că în maxim trei săptămâni caietul de sarcini și studiul de fezabilitate realizate de Deloitte vor fi gata. În context, ministrul a cerut autorităţilor din zonă să înceapă procedurile pentru exproprierea terenurilor din zona de construcție.

„Probabil în două-trei săptămâni consultantul Deloitte va finaliza caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate şi în cursul lunii februarie vom scoate la licitaţie acest obiectiv important. Am cerut autorităţilor locale să avem o situaţie clară cadastrală a terenurilor din zonă, pentru că acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, astfel încât partenerii care vor câştiga licitaţia să aibă toate detaliile necesare.”, a spus ministrul energiei.

Procedura de alocare a proiectului trebuie să urmeze legislația europeană și națională privitoare la achizițiile publice astfel încât, deși a fost semnat un memorandum cu o firmă din China, proiectul nu poate fi acordat acestei firme prin încredințare directă. Reprezentanţii statului român au avut discuţii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea în acest proiect.

“Am semnat un memorandum cu un partener din China pentru realizarea lui, respectăm principiul european al transparenţei şi, de aceea, scoatem proiectul la licitaţie. Alături de partenerul chinez ar putea să apară şi alţi investitori interesaţi, cu condiţia care va fi prinsă în caietul de sarcini, că statul român nu va acorda garanţii guvernamentale”, a mai spus Constantin Niţă.

Hidrocentrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti, vechi proiect românesc, va fi construită pe 205 hectare și va costa circa 1,3 miliarde de euro, durata lucrărilor fiind estimată la 7 ani.

China reafirmă angajamentul luat

Ambasadorul Chinei în România, Yuzhen Huo a subliniat din nou vineri la Cluj-Napoca angajamentul semnat de China la București în noiembrie 2013 de a se implica activ în finalizarea hidrocentralei.

„Din punct de vedere economic, vom încuraja în continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Anul trecut a fost semnat un contract de intenţii privind acest proiect de cele două părţi, iar ambele guverne acordă o importanţă deosebită implementării acestui proiect.

Acum are loc un proces de discuţii aprofundate, se fac studii pentru a se începe cât mai curând proiectul. În noiembrie 2013, premierul chinez a vizitat România, iar acest proiect constituie un rezultat al vizitei şi acum avem sarcina să implementăm acest proiect. Acest proiect va fi implementat pas cu pas”, a precizat ambasadorul Chinei la București.

Compania de proiect care ar urma să construiască hidrocentrala ar putea fi formată, într-o primă fază, din toţi marii producători de energie detinuţi de stat.

„În prima fază, compania de proiect ar urma să fie formată din producătorii de stat. Apoi, printr-o majorare de capital, pachetul majoritar ar urma să revină unor investitori străini”, declarau în noiembrie pentru Mediafax surse din Departamentul pentru Energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *