Acasă » Electricitate » Constantin Ichimoaei, ABB: Mobilitatea electrică – înainte de a dezvolta trebuie să avem viziune

Constantin Ichimoaei, ABB: Mobilitatea electrică – înainte de a dezvolta trebuie să avem viziune

29 aprilie 2021
Digitalizare
Bogdan Tudorache

ABB, companie cu o istorie de peste 130 de ani, este prezentă în peste 100 de țări cu 4 divizii: Electrificare, Robotică si Automatizări, Automatizare de Proces și Acționări Electrice. ”Business-ul Electrificare înseamnă produse și soluții pentru medie și joasă tensiune, curent continuu, încărcătoare pentru vehicule electrice, soluții pentru clădiri inteligente, inovații digitale avansate și interconectarea lor”, a spus Constantin Ichimoaei, Executive Manager, ABB România, în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics.

”Înainte de a dezvolta trebuie să avem viziune, să promovăm. Circa 70% din populația lumii va locui în orașe, până în 2050. Energia electrică are în acest moment o pondere de 30% din totalul mixului de energie, însă ponderea ei este în creștere. În 2020, peste 33 miliarde de dispozitive erau conectate la rețea. Totodată, în anul 2030, la nivel global, vor fi peste jumătate de miliard de vehicule electrice”, a adăugat Ichimoaei.

El își amintește cum, la o expoziție de la Palatul Parlamentului din 2014, nimeni nu credea, din cei abordați, în mobilitatea electrică. ”Dacă în 2014 nimeni nu credea în mobilitate electrică, în 2020 am semnat un contract pentru Suceava, de 30 de stații de încărcare pentru autobuze electrice 50 kW și 13 stații de 150 de kW, cu prima livrare în iunie. Acum avem instalate în România încărcătoare Terra în parcări, mall-uri, benzinării și in foarte multe alte locuri. Soluția instalată la Suceava oferă interoperabilitate – este compatibilă cu autobuzele majorității producătorilor”, a mai spus el.

Orașele, la nivel global, se află într-o competiție pentru atragerea forței de muncă și a investițiilor. Cetățenii au așteptări pentru o bună calitate a vieții și vor merge acolo unde li se oferă condiții mai bune. Din acest punct de vedere, orașele vor deveni și mai importante pentru societatea globală.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI

”Un oraș inteligent trebuie să satisfacă majoritatea cererilor cetățenilor: confort, educație, turism, servicii de sănătate și siguranță publică. Trebuie să faciliteze conectivitatea între oameni, instituții, industrii și trebuie să aibă servicii și sisteme durabile precum și clădiri inteligente – unde ABB este lider global cu soluții complexe, o industrie inteligentă, robotizată, automatizată și un transport inteligent. Toate încărcătoarele pe care le livrează ABB sunt conectabile și conectate în cloud și permit comunicarea la distanță. Trebuie să avem servicii de calitate pentru aceste orașe”, a mai spus el.

La nivel global, ABB a instalat peste 22 de mii de încărcătoare. Este utilizată energia regenerabilă cu stocare, în clădiri electrice și infrastructură.

”Sunt foarte mari schimbări în infrastructură. Se trece de la producția și distribuția centralizată către micro-rețele. Încărcătoarele pentru autovehicule electrice necesită putere. În plus, vedem tot mai multe investiții în regenerabile, stocare de energie, automatizarea caselor și a clădirilor. În ultimul an, sistemele de lucru s-au schimbat foarte mult, iar automatizarea a devenit atât la serviciu cat și acasă o necesitate pentru confortul vieții”, a afirmat Ichimoaei.

ABB oferă produse și servicii pentru orașul inteligent: pentru utilități, pentru transport, pentru industrie și pentru clădiri inteligente. Soluția software ABB Ability, soluție digitală pentru clădiri inteligente, vine cu răspunsul digital pentru toate serviciile din clădiri – de la controlul iluminatului, al aerului condiționat și al încălzirii, până la detecția de mișcare și eficientizarea consumului de energie. Încărcătoarele pentru autovehicule electrice, autobuze și alte vehicule sunt conectabile și permit sa fie monitorizate de la distanță, iar ABB Ability oferă soluții de conectare. ABB are soluții complete pentru substații de tracțiune pentru tramvaie, troleibuze și metrou, precum și soluții de recuperare a energiei din frânare.

Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.