Acasă » Electricitate » Consiliul Concurenței nu a deschis o investigație pe piața certificatelor verzi

Consiliul Concurenței nu a deschis o investigație pe piața certificatelor verzi

20 aprilie 2018
Biomasă
energynomics

Deși piața certificatelor verzi este cvasi-nefuncțională, cu circa 12 milioane de certificate nevândute în prezent, autoritățile nu investighează condițiile din piață. ”Consiliul Concurenței nu a deschis o investigație pe piața certificatelor verzi”, a declarat, pentru energynomics.ro, Cosmin Belacurencu, secretar de stat în cadrul Consiliului Concurenței. El a explicat că instituția monitorizează numeroase piețe, iar o investigație poate fi deschisă doar în contextul îndeplinirii anumitor condiții.

”Se vând certificate verzi, însă volumele sunt mici. E impropriu spus că piața a început să se miște. Astăzi, de pildă (joi, 19 aprilie 2018-n.r.) a apărut o ofertă de vânzare de la un producător de 1.073 de unități, și imediat, a apărut o ofertă de cumpărare de –culmea – tot 1.073…”, a declarat o sursă din piață pentru energynomics.ro.

”Indiferent cât se vinde, excesul de certificate verzi din piață este uriaș – era de 12 milioane de unități la începutul anului, și până la finalul anului se vor face probabil 15 milioane… Anul ăsta vor exista în jur de 30 de milioane de certificate verzi valabile în piață și se vor consuma probabil 15 milioane – iar restul de 15 milioane rămân nevândute”, a mai adăugat sursa citată.

Luna trecută cota obligatorie de achiziție a certificatelor verzi aferentă primului trimestru din 2017 a fost redusă cu 30%, retroactiv.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES a comunicat recent că decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei de a stabili o cotă obligatorie de achiziție certificate verzi pentru operatorii economici, aferentă primelor 3 luni ale anului 2017, la o valoare de 0,210 certificate verzi/MW (conform Ordinului ANRE nr.30, publicat în Monitorul Oficial nr 187/28.02. 2018) dezavantajează producătorii.

“Constatăm că ANRE a optat pentru o cotă obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2017 de 0,21 CV/MWh, un nivel redus față de cel prevăzut prin Ordinul 119/2016, de 0.32 CV/MWh, cu impact major asupra operatorilor economici. Este o scădere majoră, cu aproape 30 la sută. Consecința: cresc pierderile la producătorii de energie din surse regenerabile. Practic, producătorii nu vor mai putea vinde 1,25 milioane certificate verzi aferente anului 2017, care se adaugă la cele peste 11 milioane care sunt în exces în piață în acest moment”, a spus Viorel Lefter, președintele PATRES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *