Acasă » Petrol și Gaze » Conferința RIGC 2023 s-a deschis la București pentru un dialog regional despre tranziția energetică

Conferința RIGC 2023 s-a deschis la București pentru un dialog regional despre tranziția energetică

7 noiembrie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

În perioada 7-8 noiembrie, se desfășoară ediția a VI-a a Romanian International Gas Conference (RIGC), organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub patronajul Ministerului Energiei, având tema Redesigning Security of Supply. The Potential of Emerging Technologies for a Sustainable Energy Transition. Această ediție este dedicată cooperării regionale și europene în domeniul gazelor naturale și al energiei, cu accent pe tehnologiile de decarbonare a sectorului de petrol și gaze și a altor domenii economice, ce vor face posibile atingerea obiectivelor climatice și menținerea competitivității la nivel industrial.

RIGC Romanian International Gas Conference este un eveniment anual; fiecare ediție aduce la București numeroase personalități de rang înalt, reprezentând ministere, autorități de reglementare, mari companii din domeniul gazelor, petrolului, resurselor naturale și energiei în general, precum și specialiști din domeniul juridic și financiar, politicieni și analiști. Obiectivul întâlnirilor desfășurate în cadrul RIGC este de a realiza o aliniere optimă între decidenții politici, companii și publicul larg, în vederea identificării celor mai bune soluții în domeniul energiei, pentru a garanta o aprovizionare energetică adecvată, sigură, accesibilă și durabilă.

RIGC Romanian International Gas Conference facilitează un flux informațional esențial pentru ca Bucureștiul și Europa de Est să reconfigureze harta energiei, creând un important hub regional, reflectat în stabilitatea și prosperitatea zonei.

Tematica acestei ediții reflectă o viziune optimistă asupra viitorului, orientată către găsirea de soluții, fiind vorba despre transformări tehnologice la nivel macro, cu beneficii naționale și internaționale. Gazele naturale sunt un subiect important al RIGC, iar această ediție subliniază rolul sectorului de gaze în tranziția energetică și siguranța aprovizionării cu energie, dar, mai ales, în susținerea inovației.

Astfel, RIGC 2023 își propune să crească notorietatea tehnologiilor emergente și să intensifice dialogul privitor la avantajele acestora. Este vorba în principal despre CCS (captarea și stocarea carbonului), cu avantajul decarbonării unor sectoare cu emisii intensive, precum și despre hidrogen, una dintre soluțiile cheie pentru decarbonarea transportului și industriei. Această ediție abordează, prin paneluri dedicate, crearea cadrului legal optim pentru o tranziție energetică eficientă, precum și finanțarea și modurile de cooperare posibile între diverse părți interesate din România și UE.

Unul dintre momentele cu cea mai mare semnificație din această ediție este Panelul ministerial, ce îi întrunește pe domnii Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, Samir Valiyev, Ministrul Adjunct al Energiei din Azerbaidjan, Péter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Ungaria, Constantin Boroșan, Secretar de stat, Ministerul Energiei, Republica Moldova, într-un dialog la nivel înalt privitor la securitatea energetică a zonei și soluțiile ce pot fi găsite local, în contextul geopolitic curent.

CIFRE RIGC 2023, EDIȚIA A VI-A

  • 8 paneluri cu invitați din întreaga Europă
  • 60 de vorbitori, experți în domeniul energetic, personalități oficiale, lideri ai unor companii de top
  • 10 ore de discuții intense și productive, pe durata a 2 zile.

Această ediție a Romanian International Gas Conference (RIGC) este transmisă live pe pagina de facebook a Federației Patronale Petrol și Gaze și pe site-ul evenimentului, www.rigc.ro. Transmisia de pe site beneficiază și de traducere în limba română. Agenda completă, ce cuprinde speakerii și temele abordate, precum și detalii despre eveniment, pot fi găsite de asemenea pe www.rigc.ro.

 

Despre FPPG

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a fost înființată în 1991, iar companiile afiliate reprezintă peste 98% din producția internă de petrol și gaze naturale, sectorul de transport, furnizare, precum și o parte semnificativă din activitățile de rafinare, comercializare și distribuție de produse petroliere din România. În cadrul FPPG activează o echipă consolidată de profesioniști, care au obținut recunoaștere atât pe plan intern, cât și la nivel internațional, ce demonstrează că Federația este un pilon al sistemului energetic românesc.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *