Acasă » Interes general » Complexul Energetic Valea Jiului, finanțat cu 50 mil. lei

Complexul Energetic Valea Jiului, finanțat cu 50 mil. lei

24 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Ministerul Energiei inițiază două Hotărâri de Guvern prin care se alocă 50 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția prim-ministrului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului şi prin care se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine şi de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Potrivit unui comunicat al instituției, pentru prestarea serviciului de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o compensație în valoare de 65,8 milioane de lei, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă.

Complexul Energetic Valea Jiului SA va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara SA iar cei 2.000 de mineri şi personal din Complexul Energetic Hunedoara vor fi angajați în noul Complex. Mai mult decât atât, reprezentații companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă şi a asigura noi locuri de muncă şi un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului, precizează Ministerul Energiei.

„Promisiune respectată: asigurăm prezentul şi conturăm viitorul pentru Valea Jiului. Ne-am străduit să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cele două HG-uri sunt dovada vie a continuării mineritului şi a acordării unei noi perspective în Valea Jiului. Zona are viitor, căutăm potențiali investitori în energie verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei şi a asigura noi locuri de muncă şi un nivel de trai decent pentru toți locuitorii Văii Jiului”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Acestor sume le vor urma aproximativ 300 milioane de lei acordați la rectificare, care vor susține activitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranță a minelor şi pregătirea pentru tranziția la alte surse de producere a energiei în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *