Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Companiile de utilități susțin o piață de gaze liberalizată gradual

Companiile de utilități susțin o piață de gaze liberalizată gradual

4 iulie 2014
Consumatori
energynomics

Federația Asociații Companiilor de Utilități în Energie (ACUE) consideră că menținerea prețului en-gros pentru gazele produse intern și pe cel al prețului reglementat pentru consumatorii industriali a fost o decizie economică, arată un comunicat al organizației patronale.

În caz contrar, s-ar fi „agravat problemele companiilor comerciale și din industrie” prin „creșteri de prețuri finale mai însemnate” și “ar fi afectat grav aproximativ 170.000 de firme românești, care au un consum de gaz anual de circa 20 TWh”, afirmă reprezentanţii ACUE.

Asociația punctează că o astfel de măsură trebuie suplimentată și de alte decizii de legislație primară și secundară care să încurajeze competivitatea economică a României. “Între acestea, nevoia de dezvoltare a unei piețe en-gros centralizate lichide, capabilă să livreze produse și să ofere condiții care să îndeplinească așteptările clienților, precum și a tututor instrumentelor de piață necesare, în vederea dezvoltării ofertelor alternative.”, opinează reprezentanții ACUE în comunicat.

ACUE face și câteva sugestii de evitarea a unui proces de dereglementare realizat în grabă. ACUE susţine “publicarea unui act normativ pentru implementarea unui calendar de dereglementare suportabil, care să permită o tranziţie lină și elaborată a consumatorilor către o piaţă negociată, cel mai devreme până în luna aprilie 2016.

În această perioadă, alături de dezvoltarea pieței libere și a instrumentelor aferente, va fi necesară continuarea existenței prețurilor reglementate pentru categoriile de consumatori afectați, cu scopul de a reflecta un preț corect al gazelor de producție internă, iar volumele gazelor de import necesare să fie alocate în costuri într-un mod obiectiv și echilibrat.”

Comunicarea publică devine o componentă importantă pentru furnizori, distribuitori și consumatori, iar Federația “susţine necesitatea ca procesul de dereglementare să fie însoţit de o campanie de informare a consumatorilor pentru a fi ajutaţi să înţeleagă care le sunt drepturile şi care sunt paşii de urmat.”

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE numără circa 25 de membri, printre care se numără E.ON România, GDF SUEZ Energy România, Distrigaz Sud Reţele, ENEL România, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajaţi şi au o cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *