Acasă » Interes general » Companii de stat: Rezervele devin profit

Companii de stat: Rezervele devin profit

30 martie 2017
Interes general
energynomics

Companiile și societățile naționale, precum și regiile autonome ar putea redistribui sub formă de dividende, respectiv vărsăminte la bugetul de stat sau local, profitul repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanțare și care nu a fost utilizat conform destinațiilor inițiale, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Finanțelor.

„Sumele repartizate, în anii anteriori, la alte rezerve în condițiile art.1 alin.(1) lit. g) din Ordonanța Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, existente la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență se pot redistribui sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome, odată cu aprobarea situațiilor financiare ale anului 2016”, se arată în textul actului normativ citat de Agerpres.

În nota explicativă, autorii proiectului arată că Ordonanța Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome stabilește destinațiile și cuantumurile în care se va repartiza profitul net realizat de acestea, respectiv rezerve legale, dividende, alte rezerve care constituie sursă proprie de finanțare a acestora.

„S-a constatat că la o serie de societăți/regii, rezervele care constituie o sursă proprie de finanțare nu sunt utilizate de către acestea, surplusul valoric regăsindu-se în disponibilitățile bănești ale acestora”, spun inițiatorii.

De asemenea, în expunerea de motive se mai precizează că societățile/regiile autonome pot dispune de disponibilități bănești aferente rezultatului reportat din anii anteriori, reprezentând câștig efectiv realizat din reevaluarea imobilizărilor corporale sau disponibilități bănești aferente rezultatului reportat provenit din operațiuni, altele decât cele legate de reevaluarea imobilizărilor corporale (de exemplu, rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile, rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile).

„Pentru aceste rezerve rămase la dispoziția societăților/regiilor autonome nu există o reglementare expresă prin care acestea să poată fi redistribuite către acționari sub formă de dividende sau vărsământ net. Repartizarea de dividende din rezervele societăților, constituite din profiturile anilor anteriori, precum și din rezultatul reportat reprezentând câștig efectiv realizat din reevaluare este o soluție practicată de companiile cu capital privat. În acest context este necesară armonizarea legislației privind repartizarea profiturilor înregistrate de companiile/regiile autonome cu capital integral/majoritar de stat cu cea care reglementează repartizarea pentru companiile cu capital privat”, mai spun autorii proiectului.

Aceștia explică faptul că adoptarea actului normativ în regim de urgență se justifică, deoarece Legea contabilității obligă societățile și regiile autonome să depună un exemplar al situațiilor financiare anuale la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, iar, în acest moment, se află în curs de derulare procedura de aprobare a situațiilor financiare încheiate pentru exercițiul financiar al anului 2016.

La capitolul Schimbări preconizate, se arată că „prin modificările propuse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividende suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanțare și care nu a fost utilizat conform destinațiilor inițiale, precum și pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate”.

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a mandatat reprezentanții statului în AGA/CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Decizia a fost adoptată de Guvern printr-un memorandum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *