Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Combinatele Interagro, închise din cauza preţului gazelor

Combinatele Interagro, închise din cauza preţului gazelor

17 iulie 2014
Consumatori
energynomics

InterAgro şi-a închis toate fabricile de îngrăşăminte chimice, iar patronul Ioan Niculae reclamă preţul mare al gazelor, chiar şi faţă de piaţa externă, pentru oprirea producţiei şi trimiterea în şomaj a peste 6.000 de angajaţi.

Cele şase combinate chimice consumă circa 3 miliarde de metri cubi de gaze, conform economica.net, cât toată populaţia României. Astfel, în România mai funcţionează acum un singur producător de îngrăşăminte, Azomureş. Exportul de îngrăşăminte chimice este, an de an, în Top 10 exporturi ale României cu vânzări de sute de milioane de euro.

“De 40 de ani, de când le-a făcut Ceauşescu, nu s-a mai întâmplat ca o industrie întreagă să nu meargă. Dar au reuşit actualii guvernanţi, care au promis că ajută industria, dar nu au făcut nimic. Au zis că liberalizează total de anul acesta piaţa de gaze, ceea ce Franţa va face de-abia din 2016, dar, chiar şi aşa, nu au făcut-o, au continuat să impună preţuri reglementate.

Când ruşii aduc gaze în hub-ul de la Baumgarten cu 230 de dolari, iar Petrom şi Romgaz vând, prin directivă de stat, cu 290 de dolari, înseamnă că, din incompetenţă sau rea intenţie, se doreşte distrugerea industriei chimice româneşti. Nu mai vreau să încep nimic în ţara asta, stau doar cu ce mai avem şi atât”, a declarat Niculae pentru economica.net.

Preţul gazului contează în proporţie de 80% în costurile unui producător de îngrăşăminte. “Fiecare fabrică activă îmi aduce azi pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total”, a mai spus Niculae.

Preţul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, spune omul de afaceri.

Recent, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat că Guvernul va lansa un program de ajutorare a marilor consumatori industriali de gaze, pe modelul celui dedicat marilor consumatori de energie electrică, prin care peste 100 de companii au fost exceptate de la plata unui anumit număr de certificate verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *