Acasă » Electricitate » Colaborare între BVB și OPCOM în perspectiva înființării contrapărții centrale

Colaborare între BVB și OPCOM în perspectiva înființării contrapărții centrale

22 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România – OPCOM și Bursa de Valori București – BVB vor să colaboreze pentru eliminarea riscului de contraparte din piața de capital și energie și pentru lansarea contractelor futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie.

Proiectul a primit confirmările de susținere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a Băncii Naționale a României (BNR), iar planul de afaceri al proiectului și conceptul noii instituții va fi analizat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a BVB din 29-30 ianuarie.

Abordarea pe care o propun BVB și OPCOM este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB, proiectul CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacțiile desfășurate în piața energiei, a precizat președintele BVB Adrian Tănase, directorul general al BVB, într-o conferință de presă.

La rândul său, Victor Ionescu, președintele OPCOM, consideră că proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte în piețele centralizate de energie.

Parteneriatul cu BVB oferă avantajul eliminării riscului valutar și a unor costuri suplimentare de evaluare a garanțiilor pentru participanții la piața energiei în comparație cu serviciile de compensare puse la dispoziție de contrapărți centrale cu sediul în alte țări ale Uniunii Europene, a precizat Victor Ionescu.

În fundamentarea deciziei de afaceri, proiecțiile pe primii zece ani în ceea ce privește veniturile CCP în direcțiile importante care îi susțin activitatea – piața spot (cash), piața de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflectă tarifele aferente deținerii calității de membru de compensare) – indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creștere a activității de tranzacționare în piața de capital și în piața energiei.

Investiția inițială ar fi de circa 16 milioane de lei. BVB va contribui cu 10 milioane, urmând să atragă din piață restul. În opinia lui Victor Ionescu, ar fi potrivit ca OPCOM să contribuie cu 20% la capitalul inițial al noii societăți pe acțiuni, care ar urma să fie activă, cel mai devreme, la jumătatea anului 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *