Acasă » Interes general » CNCAN: Sistemul de monitorizare a radioactivității din Ucraina nu indică depăşiri

CNCAN: Sistemul de monitorizare a radioactivității din Ucraina nu indică depăşiri

23 martie 2022
Interes general
Energynomics

Instalaţiile nucleare de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există niciun pericol, iar măsurătorile efectuate nu au semnalat depăşiri ale nivelului de radiaţii, informează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

„Referitor la unele materiale de presă privind declaraţiile companiei ucrainene Energoatom, referitoare la sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere din zona centralei de la Cernobil, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări: Nefuncţionarea sistemului automat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere aferentă centralei de la Cernobil nu reprezintă un motiv de creştere a radioactivităţii mediului. Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobil şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean”, se menţionează în comunicatul instituției, potrivit Agerpres.

CNCAN subliniază că, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *