Acasă » Regenerabile » Christina Verchere: România va avea nevoie de tot mai multă energie

Christina Verchere: România va avea nevoie de tot mai multă energie

18 iunie 2023
Electricitate
energynomics

România va avea nevoie de tot mai multă energie pe măsură ce se dezvoltă și nivelul de prosperitate crește, dar provocarea este ca acea energie să aibă o amprentă de carbon cât mai redusă, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Cred că în ultimii doi ani a devenit clar că tranziția energetică trebuie să însemne și securitate energetică, precum și prețuri accesibile la energie. Credem cu tărie că gazul este parte componentă a tranziției energetice și de aceea perla coroanei din portofoliul nostru rămâne proiectul Neptun Deep pentru care lucrăm intens astfel încât să avem decizia de a investi în această vară. Nu ne preocupă doar cum ne vom aduce produsele pe piață, ci și să ne reducem amprenta de carbon a operațiunilor”, a spus Verchere.

Toate companiile energetice și-a creat, în ultimii ani, planuri de tranziție energetică, iar această direcție este extrem de clară la nivelul întregii Uniuni Europene. Strategia de tranziție energetică a OMV Petrom prevede investiții de 11 miliarde de euro până în 2030, din care 35% vor fi direcționate către proiecte cu zero emisii de carbon, 20% vor fi alocate pentru dezvoltarea zăcământului de gaze naturale offshore Neptun Deep din Marea Neagră, iar restul pentru ”activitățile tradiționale” care vor rămâne foarte importante.

Verchere a adăugat că primele investiții în proiecte cu emisii reduse de carbon gravitează în jurul regenerabilelor, sector în care OMV Petrom se va implica mai puternic inclusiv prin parteneriatul cu CE Oltenia pentru instalarea unor parcuri fotovoltaice.

”Fiind deja și un producător de electricitate pentru noi este o mișcare logică să ne implicăm în continuare în acest domeniu. Noi credem că o combinație între energia produsă din gaz și regenerabile va asigura stabilitatea la nivelul clienților. În parteneriatul cu CE Oltenia, ei participă cu terenul și cu conexiunile la rețeaua electrică, iar noi venim cu forța financiară și capabilitățile de afaceri”, a precizat șefa OMV Petrom.

Totodată, compania controlată de grupul austriac OMV are și o strategie de biocombustibili pentru aviație și de electromobilitate. Compania se va implica și în producerea hidrogenului verde și va investi într-o unitate de electroliză de 20 MW. Totuși, intrarea pe piață a acestui combustibil se va resimți mai puternic abia din deceniul următor.

”Analizele noastre arată că hidrogenul va lua avânt în deceniul următor, dar România oferă oportunități în zona asta și ne propunem să profităm de ele”, a mai spus Verchere.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *