Acasă » Petrol și Gaze » Chisăliță: Procentul de 70% de înlocuire a conductelor e greșit, trebuie înlocuit sistemul

Chisăliță: Procentul de 70% de înlocuire a conductelor e greșit, trebuie înlocuit sistemul

22 ianuarie 2020
Petrol și Gaze
Energynomics

Bogdan Tudorache

Transgaz a anunțat că, în urma închiderii balanței de gaze pe anul 2019, consumul total de gaze înregistrat în sistemul național (SNT) s-a situat la nivelul de 65.2 milioane mc, ”fiind pentru prima dată când acest procent scade sub 0.5%”, conform unui raport al companiei.

Compania contrazice, totodată, opiniile ”din piață”, conform cărora 70% din conducte trebuie înlocuite.

”Reducerea continuă a consumului tehnologic s-a realizat prin punerea în practică a programelor de mentenanță desfășurate (reparații, revizii, înlocuiri ale pieselor și/sau ale echipamentelor uzate, activității de întreținere), programe ce asigură exploatarea și întreținerea în condiții de siguranță a infrastructurii SNT, continuitatea transportului de gaze naturale în condiții de securitate, fără evenimente deosebite (explozii, scăpări masive de gaze), contrar unor opinii apărute în spațiul public prin care se afirmă că peste 70% din conducte sunt învechite și trebuie înlocuite”, se arată în raportul Transgaz remis Bursei de Valori.

Expertul Dumitru Chisăliță este de acord cu afirmația Transgaz, însă crede că trebuie schimbată paradigma investițiilor. ”Sunt de acord, nu trebuie înlocuite 70% din conducte. Din alte documente, vehiculate de-a lungul timpului, procentul este de 70%, a conductelor cu o durată de viață expirată. Asta nu înseamnă că trebuie să vină la pachet cu înlocuirea, durata de viață fiind o noțiune diferită. Sunt două noțiuni diferite. Sunt convins că nu trebuie înlocuite 70% din conducte”, a comentat, pentru energynomics.ro, expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

”Să te apuci să discuți astăzi de înlocuirea conductelor este o utopie. Trebuie să construim un alt sistem de transport, noțiunea de înlocuire fiind perimată… Trebuie regândit sistemul, acolo unde e cazul. Trebuie să ținem cont de eficiență și eficacitate, așa cum, de pildă, o face Bulgaria”, a mai spus el.

Transgaz a anunțat o scădere a consumului propriu, care a atins un minim istoric de 0.49 % din totalul gazelor naturale vehiculate, ”comparabil cu cel al celor mai mari și performanți operatori de transport și sistem (OTS) din Uniunea Europeană”, susține compania.

Impactul implementării noilor măsuri de management din ultimii ani a constat în reducerea consumului total de gaze din SNT și realizarea de economii consistente la bugetul companiei, astfel, în anul 2019 înregistrându-se față de anul 2018 o economie de 16 milioane mc de gaze naturale (65,2 milioane mc gaze naturale consum tehnologic în anul 2019 față de 81 milioane mc consum tehnologic în anul 2018), susține compania.

”Consumul de gaze naturale din SNT a fost redus permanent, de la 3,12% în anul 2001 la 0,49% în anul 2019, acest nivel reprezentând minimul istoric, fiind similar cu cel înregistrat de cei mai mari și performanți OTS din Uniunea Europeană”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *