Acasă » Uncategorized » Chisăliță: Prioritatea zero, modernizarea actualului sistem de transport gaze

Chisăliță: Prioritatea zero, modernizarea actualului sistem de transport gaze

16 ianuarie 2020
Uncategorized
Energynomics

Bogdan Tudorache

Modernizarea sistemului național de transport al gazelor nu poate fi realizată fără un inventar detaliat al tuturor elementelor ce compun actualul sistem, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. El estimează că pentru aducerea sistemului de transport românesc la nivelul cerințelor europene este necesară o sumă de peste 4 miliarde de euro.

”După efectuarea acestui inventar, care poate stabili clar uzura fizică sau chiar valoarea reală a bunurilor, se poate trece la analiza valorii bugetului necesar realizării unui nou Sistem Național de transmisie a gazelor naturale”, a spus Chisăliță, în cadrul unui interviu prezentat pe site-ul asociației.

”Apreciez că pentru aducerea sistemului de transport românesc la nivelul cerințelor de transport europene este necesară o sumă de peste 4 miliarde euro. Repartizarea anuală a acestei sume este în funcție de posibilitatea de accesare a finanțării, cert este că orice întârziere determină o creștere a vulnerabilității energetice a României (sub aspect cantitativ și al evoluției prețurilor)”, a mai spus el.

”Suma minimă necesară bugetului de investiții pentru modernizarea SNT și alinierea lui din punct de vedere operațional la standardele țărilor vecine (Bulgaria-Serbia-Ungaria-Ucraina-Moldova) este cel putin egală cu valoarea prezentată în Planul Național de Dezvoltare 2019-2028 recent aprobat de ANRE în 11.12.2019, anume 4 miliarde euro”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *