Acasă » Petrol și Gaze » Chisăliță: Intrarea Amromco în insolvență reprezintă un semnal foarte grav pentru investitori

Chisăliță: Intrarea Amromco în insolvență reprezintă un semnal foarte grav pentru investitori

Bogdan Tudorache

Intrarea celui de-al treilea cel mai mare producător de gaze din România, Amromco, în insolvență reprezintă un semnal foarte grav, care reflectă riscurile pe care și le asumă investitorii în România, a declarat, pentru Energynomics, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AIE).

”Este un semnal foarte grav care, din păcate, a trecut foarte ușor, a fost puțin observabil în zona presei de energie, nu că nu a fost punctat, însă analizele au fost foarte subțiri, dată fiind gravitatea situației. Amromco era totuși, al treilea producător de gaze naturale. Era o companie prezentă în România de 30 de ani. Este un semnal de alarmă pentru câteva elemente foarte grave care sunt în România. În primul rând, faptul că orice modificare de circumstanță, fie că vorbim din punct de vedere legislativ, de legile plafonării și compensării, modificări de natura unor înțelegeri comerciale bilaterale, probleme legate de ceea ce înseamnă prognozele și previziunile vizavi de producția de gaze, de zăcăminte foarte vechi și zăcăminte cu grad mare de depletare. Deci, toate aceste elemente, care sunt omniprezente în România și care sunt tratate foarte superficial, ne arată cât de mare este riscul, vulnerabilitatea care poate exista în sectorul de producție al gazelor”, a spus Chisăliță.

”Trebuie să avem în vedere că această situație în care s-a găsit Amromco s-a bazat și pe o serie de bariere din zona investițională – din perspectiva prețului terenului, a accesului la obiective, pentru mentenanță. Și din perspectiva legislației, nesustenabile pentru investiții. Aș mai semnala o situație care a fost puțin vizibilă – un al patrulea mare producător de gaze din România a scăpat, practic, de insolvență ca urmare a faptului că firma-mamă din Canada i-a șters niște datorii, altfel, ar fi fost foarte posibil să urmeze aceeași soartă”, a mai comentat Chisăliță.

Amromco Energy, cel de-al treilea producător de gaze naturale din România ca volum de extracție, după giganții Romgaz și OMV Petrom, companie controlată de traderul elvețian de mărfuri și energie Mercuria, a intrat în insolvență în urma cererii proprii în acest sens, admisă acum de instanța de judecată, a semnalat Profit.ro.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.