Acasă » Electricitate » Chiriţă, ANRE: Până în 2030 putem aduce în sistem 10 -12.000 de MW de capacităţi noi

Chiriţă, ANRE: Până în 2030 putem aduce în sistem 10 -12.000 de MW de capacităţi noi

16 iunie 2022
Electricitate
energynomics

Între 10.000 şi 12.000 de MW capacităţi noi pot fi aduse până în 2030 în sistemul energetic naţional, însă, aceste capacităţi dacă nu sunt dublate de stocare, riscul instabilităţii în sector va fi foarte mare, a afirmat miercuri Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul evenimentului Energy Strategy Summit 2022,.

„Trebuie să avem în vedere politici flexibile, axate din punctul meu de vedere pe câteva direcţii pe care le putem concretiza în perioada imediat următoare. În primul rând, trebuie să investim în capacităţi regenerabile, având resurse financiare consistente. Apreciez că, pentru România, în perioada până în 2030, putem aduce în sistemul energetic naţional între 10.000 şi 12.000 de MW capacităţi noi, însă, aceste capacităţi dacă nu sunt dublate de stocare, riscul instabilităţii în sector va fi foarte mare. De aceea cred că, pe langă cei 10.000 – 12.000 de MW, cel puţin 3.000 de MW trebuie să fie în capacităţi de stocare – şi îi încurajez pe cei de la Ministerul Energiei, pe domnul ministru Popescu, pe domnul Niculescu, să nu acorde fonduri nerambursabile decât acelor proiecte care au stocare”, a menţionat Dumitru Chiriţă, la evenimentul Energy Strategy Summit 2022, conform Agerpres.

În opinia sa, dacă scoatem producţia de cărbune „trebuie să punem în loc ceva similar care să aibă un comportament aproape identic”. El a subliniat că „o sursă regenerabilă cu stocare poate să aibă un comportament identic”.

„În egală măsură, vreau să vă semnalez faptul că, chiar fără finanţare, de la începutul anului până în prezent, noi, ca autoritate de reglementare, am dat autorizaţii de înfiinţare pentru peste 400 de MW, ceea ce este un lucru bun – există interes. La Transelectrica sunt sunt cereri de 18.000 de MW. Avem o capacitate disponibilă în reţeaua electrică de 7.000 de MW, de aceea, pe lângă acest interes pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, trebuie să avem un interes major şi pentru dezvoltarea reţelelor electrice, cele de transport şi cele de distribuţie”, a mai spus Chiriţă.

Preşedintele ANRE a menţionat că Ministerul Energiei a reuşit, în parteneriat cu Transelectrica şi operatorii de distribuţie, să finanţeze proiecte de peste 1,5 miliarde euro.

„Dacă mai adăugăm şi contribuţiile operatorilor, probabil că ajungem la peste 2 miliarde de euro, bani care pot fi regăsiţi în investiţii în reţele, care la rândul lor pot pune la dispoziţie capacităţi de racordare. Nu vreau să uit, în intervenţia mea, şi de faptul că este un interes major şi pentru noi – şi pentru minister – să dezvoltăm şi să creştem semnificativ numărul prosumatorilor, nu numai persoane fizice, ci şi persoane juridice”, a adăugat Dumitru Chiriţă.

El a subliniat că este important să avem „producţie distribuită, să reducem impactul asupra cererii” pentru că, odată redus impactul asupra cererii, putem să avem şi preţuri accesibile.

„Totodată vreau sa menţionez că, astăzi, avem un număr de 15.000 de prosumatori. Cred că până la sfârşitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori. Astăzi avem 100 de MW instalaţi în zona prosumatorilor. Cred că până la mijlocul anilor 2026-2027 vom avea peste 1.000 de MW instalaţi în zona prosumatorilor. De aceea, subliniez încă o dată nevoia ca operatorii de reţea să se adapteze şi să vină în întâmpinarea cererilor celor care vor sa se racordeze la reţeaua electrică”, a completat Dumitru Chiriţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.