Acasă » Electricitate » Nuclear » Chinezii, singurii interesaţi de reactoarele nucleare 3 și 4

Chinezii, singurii interesaţi de reactoarele nucleare 3 și 4

11 septembrie 2014
Electricitate
energynomics

Compania chineză China Nuclear Power Corporation este singura care a depus documentația de participare la construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, momentan unicul acționar al proiectului.

„Am încheiat o etapă intermediară din procesul de calificare a investitorilor, aceea de a ne asigura că partenerul înțelege acest business și are capacitarea de a derula acest proiect. Am luat un partener care să aibă și capacitate tehnică și capacitate financiară. În această etapă i-am selectat pe cei care vor avea acces la camera de date privind proiectul reactoarelor 3 și 4”, a spus Daniela Lulache, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, compania China General Nuclear Power Corporation are 11 unități nucleare în operare, de 11.620 MW, încă 15.000 MW în construcție, o cifră de afaceri de 4,25 miliarde de euro și active de 37,49 miliarde de euro.

„Acestea sunt trăsături semnificative și suficiente pentru a considera această companie un partener serios. Până la 24 septembrie, ei vor avea acces la camera de date, urmând să depună o oferă finală și o scrisoare de intenție. Estimăm că până la finele anului va fi înființată compania de proiect care va construi reactoarele 3 și 4”, a adăugat directorul general al Nuclearelectrica.

Aceasta a mai spus că statul ar putea acorda mecanisme de sprijin pentru acest proiect, cum ar fi contractele pentru diferență, ceea ce ar însemna ca statul să acopere diferența dintre prețul energiei vândute în avans și prețul de referință din piață de la un anumit moment. Oficialul Nuclearelectrica a ținut să sublinieze și faptul că investitorii chinezi nu au cerut niciun fel de derogare de la legislația europeană.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 este evaluat, momentan, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiții va fi revizuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *