Acasă » Interes general » Chinezii de la CEFC negociază achiziția a 75% din Zona Industrială Liberă POTI, din Georgia

Chinezii de la CEFC negociază achiziția a 75% din Zona Industrială Liberă POTI, din Georgia

23 ianuarie 2017
Interes general
energynomics

China Energy Company (CEFC) negociază achiziționarea a 75% din Zona Industrială Liberă POTI, pentru atragerea de noi investiții în orașul georgian de la Marea Neagră. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei din Georgia, guvernul și CEFC, companiei care urmează să achiziționeze grupul KMGI, au semnat luni, 23 ianuarie, un Memorandum de Înțelegere privind consolidarea inițiativelor Noului Drum al Mătăsii. Proiectul Noul Drum al Mătăsii ”O centură – un drum” a fost iniţiat de China şi este un proiect gigantic menit să dezvolte infrastructura şi să intensifice colaborarea a 60 de state implicate.

”Bazându-se pe expertiza, activitatea desfăşurată şi posibilităţile de care dispune, CEFC China Energy Company Limited poate aduce o contribuţie importantă nu numai în dezvoltarea Zonei Industriale Libere POTI, ci şi la consolidarea poziției Georgiei în calitate de hub logistic şi de transport”, se menţionează în comunicatul de presă citat. Zona Industrială Liberă POTI este prima zonă industrială liberă din regiune, înfiinţată de compania arabă RAK Investment Authority (Rakia), în 2011, şi include mai multe sectoare de business şi investitori. În octombrie 2016, ministrul Economiei al Georgiei, Dmitry Kumsishvili, a anunţat revenirea zonei Industriale în patrimoniul naţional  şi faptul că guvernul negociază vânzarea către un nou investitor.

La jumătatea lunii decembrie 2016, acționarul majoritar al societății Rompetrol Rafinare, KMG International NV, a anunţat că negocierile cu CEFC pentru vânzarea pachetului majoritar al KazMunaiGas International au ajuns în etapa finală.

CEFC China Energy acţionează în domeniile energetic, financiar, comercial, logistic și este cea mai mare corporație chineză, listată în topul Fortune Global al celor mai mari corporaţii din lume.

2 comentarii la „Chinezii de la CEFC negociază achiziția a 75% din Zona Industrială Liberă POTI, din Georgia”

  1. România, prin Rompetrol, devine platforma de legătură între resursele din Asia și cererea din Europa de Vest. Așa vom ocoli Rusia și nu vom mai juca după reguli impuse.

  2. Când vom înțelege și noi că învestițiile făcute la Rompetrol sunt benefice României. În urma acordului dintre KMGI și CEFC, România face parte din proiectul Drumul Mătăsii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *