Acasă » Regenerabile » China: Energia verde formează 40% din PIB, devine principalul motor al creșterii economice în 2023

China: Energia verde formează 40% din PIB, devine principalul motor al creșterii economice în 2023

5 februarie 2024
Regenerabile
energynomics

Energia curată a contribuit cu 11,4 miliarde de yuani (1,6 miliarde de dolari) la economia Chinei în 2023, reprezentând toată creșterea investițiilor și o pondere mai mare a creșterii economice decât orice alt sector.

O nouă analiză sectorială realizată pentru Carbon Brief, bazată pe cifre oficiale, date din industrie și rapoarte ale analiștilor ilustrează creșterea uriașă a investițiilor în energia curată din China în 2023 – în special prin avansul așa-numitelor „trei noi” industrii – a energiei solare, vehiculelor electrice (EV) și bateriilor.

Energia solară, împreună cu capacitatea de producție pentru panouri solare, vehicule electrice și baterii, au fost și principalul obiectiv al investițiilor în energie curată ale Chinei în 2023, arată analiza.

Investițiile în energie curată au crescut cu 40% față de anul 2022, până la 6,3 miliarde de yuani (890 de miliarde de dolari).

Investițiile de 890 de miliarde de dolari ale Chinei în sectoarele energiei verzi sunt aproape la fel de mari ca investițiile globale totale în furnizarea de combustibili fosili în 2023 – și similare cu PIB-ul Elveției sau Turciei.

Sectoarele energiei verzi, prin urmare, au fost cele mai importante forțe motrice ale creșterii economice a Chinei în ansamblu, reprezentând 40% din creșterea PIB-ului în 2023.

Fără creșterea din sectoarele energiei verzi, PIB-ul Chinei ar fi ratat ținta de creștere a guvernului de „aproximativ 5%”, crescând cu doar 3,0% în loc de 5,2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *