Acasă » Electricitate » CEZ vinde subsidiarele din Bulgaria, ministrul Energiei, T. Petkova, demisionează

CEZ vinde subsidiarele din Bulgaria, ministrul Energiei, T. Petkova, demisionează

25 februarie 2018
Distribuţie
energynomics

Compania de utilități din Cehia CEZ a semnat vineri un contract de vânzare a activelor sale din Bulgaria către compania locală Inercom, la scurt timp după ce ministrul bulgar al Energiei a demisionat din cauza legăturilor sale cu Inercom. În cadrul acordului, Inercom Bulgaria va prelua distribuția de energie care furnizează electricitate peste 3 milioane de persoane din nord-vestul țării, societatea de trading și mai multe active de energie regenerabilă.

Vânzarea, estimată la aproximativ 320 de milioane de euro (394 milioane de dolari), a provocat îngrijorare în rândul parlamentarilor din toate partidele politice din Bulgaria cu privire la capacitatea cumpărătorului, puțin cunoscut, de a finanța și a exploata active strategice. Costurile cu energia electrică sunt un subiect sensibil din punct de vedere politic în Bulgaria, o țară cu 7,1 milioane de locuitori, considerat de Transparency International drept cel mai corupt stat al Uniunii Europene.

Ministrul Energiei, Temenujka Petkova, a demisionat după ce a confirmat că îi cunoaște pe proprietarii companiei Inercom de peste 20 de ani, dar a susținut că nu a făcut nimic incorect. Vorbind reporterilor de la Bruxelles, premierul Boiko Borisov a declarat că va accepta demisia lui Petkova pentru a elimina orice îndoială că guvernul său s-ar fi implicat în vreun fel în tranzacție.

„Vreau să confirm faptul că (guvernul) nu a influențat în niciun fel această afacere”, a spus el. Borisov a spus că autoritățile de reglementare din domeniile energiei, financiar și concurență, precum și serviciile de informații, vor analiza cu atenție acordul, inclusiv originea fondurilor pentru tranzacție.

Inercom, parte a unui grup care are activități în construcții și energie solară, a anunțat că înțelege importanța socială a afacerii pe care o va prelua și a promis să lucreze în mod transparent și responsabil.

Inercom Bulgaria a fost înregistrată anul trecut, însă proprietarul său a avut trei parcuri solare în țară, potrivit rapoartelor mass-media bulgare.

Compania a oferit cel mai mare preț pentru activele bulgare, printre numeroase oferte pe care CEZ a declarat că le-a primit la începutul anului 2017 și a fost „cu mult peste valoarea justă de piață a activelor vândute, determinată în urma unei evaluări independente”. Tranzacția trebuie aprobată de autoritățile concurențiale.

Dacă tranzacția va trece, CEZ va fi al doilea dintre cei trei investitori strategici care au achiziționat active de distribuție a energiei electrice în Bulgaria, începând cu 2004, care iese de pe această piață. Germanii de la E.ON, care a cumpărat două companii regionale de distribuție din nordul și nord-estul Bulgariei, au fost primii care și-au vândut activele bulgare grupului energetic privat Energo-Pro din Cehia, în 2012.

EVN din Austria, care deservește sudul și sud-estul Bulgariei, a cumpărat celelalte două companii regionale de distribuție, în 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *