Acasă » Electricitate » CEZ România va investi anual până la 800 milioane de lei în distribuția energiei

CEZ România va investi anual până la 800 milioane de lei în distribuția energiei

18 iunie 2023
Distribuţie
energynomics

CEZ România este pregătită să crească nivelul anual al investițiilor în zona de distribuție a energiei la 7-800 de milioane de lei pentru a face față ritmului impus de tranziția energetică, însă există riscul unei penurii de echipamente, declarat Ondrej Safar, manager de țară la CEZ România, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Începând de anul viitor credem că este necesar să urcăm nivelul investițiilor la 700-800 milioane de lei pe an, fonduri care vor proveni atât din finanțări proprii, credite bancare și fonduri UE. (…) Vedem însă că există și uriașul risc de a nu avea cu ce companii să facem aceste investiții și nici suficiente echipamente”, a spus Safar.

El a precizat că aceste investiții sunt necesare pentru tranziția energetică și sunt utile și pentru consumatorul final, al cărui rol va crește semnificativ în noul peisaj energetic.

Pe partea de producție, compania se află în fața unei decizii privind activele de energie regenerabilă pe care le deține. Majoritatea acestor active au fost construite în România în perioada 2010-2015 iar perioada lor medie de funcționare este de 20 de ani. Astfel, se pune întrebarea dacă aceste active vor putea fi modernizate sau nu. Pe de altă parte, tehnologiile existe acum au un coeficient de eficiență mai ridicat comparativ cu cele de acum 15-20 de ani.

Tranziția prin care trece acum sectorul energetic este una masivă și care va consuma fonduri uriașe, iar la final această industrie va fi una descentralizată și digitalizată. Există însă riscul ca nu toate fondurile care vor fi alocate acestei transformări să fie folosite eficient.

”Dacă ne uităm la țintele de tranziție pentru 2030, s-ar putea să cheltuim mulți bani pe niște ținte care nu sunt neapărat de viitor”, a avertizat Safar.

Totodată, pe partea de distribuție a electricității, investițiile se fac pe perioade lungi de timp, de 30-40 de ani, iar pentru acest segment este unul reglementat, toate aceste investiții se vor regăsi ulterior în tarifele și prețurile plătite de consumatorii finali. Din acest motiv, sunt cruciale discuțiile cu autoritățile de reglementare în privința viitoarei perioade de reglementare.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *