Acasă » Electricitate » Cererile de racordare au crescut cu 31% la energie și 170% la gaze în S1-2021

Cererile de racordare au crescut cu 31% la energie și 170% la gaze în S1-2021

26 ianuarie 2022
Consumatori
Bogdan Tudorache

Cererile de racordare ale clienților din România au crescut cu 31% la energie electrică și cu 170% în cazul gazelor naturale în primul semestru din 2021 (S1) însă operatorii de distribuție nu au ținut pasul cu cererea.

Astfel, în cazul energiei electrice, în timp ce numărul cererilor de racordare primite de operatorii de distribuţie, în primul semestru din 2021, din partea clienţilor casnici a crescut cu 31% faţă de semestrul 1 din 2020, numărul locurilor de consum s-a majorat cu doar 1,4%, se arată într-o analiză a Consiliului Concurenței.

În cazul gazelor naturale, numărul cererilor de racordare transmise de clienţii casnici a crescut cu circa 170% în semestrul 1 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din 1 2020, în timp ce numărul locurilor de consum a înregistrat un avans de doar 3,6%.

În a doua parte a anului 2020, cadrul legislativ primar privind procesul de racordare la reţelele și sistemele de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale a suferit modificări importante, operatorul de distribuţie de energie electrică sau de gaze naturale având obligaţia de a racorda la reţea toţi solicitanţii clienţi finali casnici, în termen de 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, cu recuperarea costurilor racordării într-o perioadă de 5 ani. Aceste modificări au fost urmate de adoptarea de către ANRE a legislaţiei secundare, în primul trimestru al anului 2021.

„În acest context, la solicitarea Parlamentului României, autoritatea de concurenţă a demarat o analiză privind activitatea de racordare a clienţilor casnici la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi la reţelele de distribuţie a energiei electrice. În cadrul acestor proceduri, Consiliul Concurenţei a analizat modificările aduse cadrului normativ şi a solicitat operatorilor de distribuţie date şi informaţii cu privire la procesul de racordare, purtând şi discuţii cu unii dintre aceşti operatori. De asemenea, autoritatea de concurenţă a transmis opiniile sale pe marginea anumitor proiecte de acte normative de reglementare primară şi secundară”, susține Concurența.

În urma analizei, a rezultat că în situaţia în care legislaţia ar permite autorităţilor publice locale să finanţeze în întregime procesul de dezvoltare a reţelelor și sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, s-ar putea impulsiona activitatea de racordare. Ca urmare, Consiliul Concurenţei recomandă adaptarea legislaţiei astfel încât să permită autorităţilor locale finanţarea în întregime a lucrărilor de dezvoltarea a reţelelor.

„Consiliul Concurenţei pune în consultare publică Raportul intermediar privind racordarea clienţilor casnici la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi la reţelele de distribuţie a energiei electrice. Documentul prezintă activitatea de racordare la reţelele și sistemele de distribuţie, inclusiv activităţile şi etapele acestui proces, evoluţiile cadrului normativ aplicabil, anumite elemente extrase din chestionarele completate de operatorii de distribuţie, precum şi unele din problemele indicate de aceştia cu privire la procesul de racordare”, spun oficialii Consiliului Concurenţei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *