Acasă » Electricitate » CEO țintește investiţii de 870 de milioane de lei, contractul cu sârbii ar putea fi reziliat

CEO țintește investiţii de 870 de milioane de lei, contractul cu sârbii ar putea fi reziliat

17 aprilie 2015
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a bugetat în 2015 investiţii de 870 de milioane de lei, o parte din sumă urmând să fie alocată unor proiecte de reducere a influenţei costurilor cu certificatele de emisii poluante şi construirii unei staţii de brichetare a cărbunelui, scrie Mediafax.

„În afară de cele necesare finalizării proiectelor începute la termenele impuse se vor aloca fonduri pentru realizarea unor proiecte în scopul reducerii influenței CO2 în costurile de exploatare. Se va construi o stație de brichetare a cărbunelui din zona Motru care are putere calorică foarte mare, în scopul obținerii de certificate verzi și creării unor alternative pentru vânzarea de cărbune și pentru noi locuri de muncă”, potrivit datelor companiei de stat.

Compania nu a precizat valoarea investiției în stația de brichetare a căbunelui, proiect inițiat în 2013. CEO a realizat în 2014 afaceri de 2,6 miliarde de lei , iar pentru acest an a prevăzut o creștere de 7,6%,  până la 2,8 miliarde de lei. Totodată, CEO estimează că în acest an va produce 14 TWh de electricitate, în creștere cu 5,2% comparativ cu nivelul înregistrat în 2014. Producția de cărbune a companiei este prognozată să crească cu 14,8%, la 24,7 milioane de tone.

Firma din Serbia nu a achitat o nouă tranșă de bani pentru cărbunele livrat

CEO ar putea rezilia contractul de livrare a cărbunelui cu o firmă din Serbia după ce reprezentanții societății respective nu au achitat o nouă tranșă de bani și nici transportatorii, a declarat managerul complexului Laurențiu Ciurel, citat de Agerpres.

„Dânșii încearcă să demonstreze costuri de 25 de euro pe tonă, ei au spus este anormal să cumperi o marfă cu 13 euro și să o transporți cu 25 de euro, referitor la faptul că firma intermediară le vinde tona de cărbune cu 25 de euro. Oricum, ar fi trebuit ca vineri înainte de Paște să livreze o tranșă de bani și acum sunt în penalități. Nu mai răspund la telefoane, nu au plătit nici transportatorii, s-ar putea să fie probleme cu acest contract și să ne dispară una dintre sursele importante pentru zona Motru”, a spus Laurențiu Ciurel.

„Consecințele imediate sunt că nu avem decât două grupuri funcționale la Ișalnița și Craiova 2, cu perspectiva ca în luna mai să rămână un singur grup, Craiova 2. Pentru cariera Husnicioara, care e foarte bună și foarte bine condusă, se pare că, dacă nu mai rămâne în funcțiune RAAN-ul, nu știu ce perspectivă mai are. RAAN-ul plătește în avans și ne dă o oarecare speranță că până în toamnă am putea să livrăm de acolo, însă ar fi prins extraordinar de bine acest contract și prelungirea lui, cu sârbii. Înțeleg că cei din Serbia ar fi găsit cărbune de livrat în Slovenia”, a mai afirmat managerul CEO, preluat de Agerpres.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *