Acasă » Termo » Minerit » CEH va importa 150.000 de tone de cărbune pentru 14 milioane de euro

CEH va importa 150.000 de tone de cărbune pentru 14 milioane de euro

27 octombrie 2014
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are nevoie să importe 150.000 de tone de cărbune și a deschis procedurile pentru achiziția acestuia, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru iarnă, titrează Mediafax. Cărbunele de import ar costa în jur de 14 milioane de euro.

Potrivit directorului general al CEH, Aurel Niculescu, termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce ţin de CEH şi de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, scrie agenția.

Importurile sunt necesare atât pentru acoperirea deficitului cantitativ, cât și pentru acoperirea deficitului puterii calorice, producția din Valea Jiului fiind mai slabă din acest punct de vedere decât necesarul minim de putere pentru ca termocentralele Mintia și Paroșeni să funcționeze la parametri optimi.

„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient şi, în al doilea rând, cărbunele achiziţionat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune şi pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferenţa între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal şi unul de 4.000 -4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare şi uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalaţiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate”, a declarat directorul general al CEH.

Cărbunele, un combustibil primar strategic pentru România

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara în prezența reprezentanților minerilor de la CEH că nu este adeptul importurilor de cărbune şi această resursă rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României. „Suntem în proces de revizuire a strategiei energetice a României, iar din primele concluzii (…) cărbunele este un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României şi va rămâne aşa în anii care urmează. Ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult”, a afirmat ministrul.

Peste 50 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat săptămâna trecută, nemulţumiţi de eliminarea unui spor pentru energeticienii care lucrează ore suplimentare de sărbătorile legale. Protestatarii au solicitat, printre altele, înfiiţarea unui mix energetic, adică un preţ unic al energiei electrice, rezultat prin luarea în calcul a tuturor producătorilor, care ar fi, în opinia lor, singura şansă de supravieţuire, transmite Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *