Acasă » Electricitate » Cea mai rece noapte din ultimii 70 de ani crește prețul energiei nordice

Cea mai rece noapte din ultimii 70 de ani crește prețul energiei nordice

12 mai 2017
Electricitate
energynomics

Prețurile energiei pe piețele nordice au crescut în timp ce vremea rece a întârziat topirea sezonieră a zăpezii în apă necesară pentru a genera energie electrică. Cea mai rece noapte din ultimele decenii, înregistrată în această săptămână, a dus la creșterea cu 33% a prețurilor energiei electrice ale lunii mai, față de anul precedent. Prețurile se îndreaptă către cel mai înalt nivel mediu pentru această lună începând cu 2013 la bursa Nord Pool AS din Oslo. Vremea neobișnuit de rece a crescut, deasemenea, cererea pentru energie, conform Bloomberg.

„Este ceea ce noi numim un vârf de primăvară”, a declarat Sigbjorn Seland, analist-șef StormGeo în Oslo. „Prețurile spot sunt neobișnuit de mari și producția foarte mică din cauza frigului”.

Producătorii de hidroenergie știu că se pot aștepta la o încărcare mare în fiecare primăvară, când zăpada din ultima iarnă începe să se topească. Provocarea este aceea de a lăsa suficient spațiu pentru apa proaspăt venită în rezervoare, fără a evacua apa din anul anterior înainte de sosirea noului flux. Aproximativ jumătate din energia electrică din regiunea nordică este generată de apă turbinată, energia nucleară și energia regenerabilă ocupând restul cotelor de piață.

În timp ce temperaturile erau mai scăzute în nord, în termeni absoluți, acestea au scăzut la minus 1,8 grade Celsius (29 de grade Fahrenheit) în noaptea de miercuri, la farul din Hoburg, pe vârful sudic al insulei Gotland din Marea Baltică. A fost cea mai rece noapte începând cu 1942. Uppsala, un oraș la nord de Stockholm, a avut cea mai rece seară din 1947.

Rezervoarele din Norvegia, Suedia și Finlanda au fost săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din aprilie 2013, potrivit bursei. Vremea de iarnă îndelungată înseamnă că până la 100 de terawatti-oră de apă înghțată nu s-a topit încă, potrivit lui Seland. Aceasta este echivalentă cu aproximativ un sfert din cererea regiunii, transformată în electricitate.

Există două rezultate distincte pentru lunile următoare. Vremea caldă, cu zăpadă rapidă, va forța generatoarele hidro să crească producția pentru a lăsa loc în rezervoare pentru noul flux, ceea ce va duce la prețuri mai mici. În mod alternativ, un proces mai lent ar permite producătorilor să încetinească aprovizionarea și să obțină mai mulți bani pentru energia electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *