Acasă » Regenerabile » Solar » Cele mai noi tehnologii israeliene pentru îmbunătățirea producției din fotovoltaice

Cele mai noi tehnologii israeliene pentru îmbunătățirea producției din fotovoltaice

1 februarie 2024
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

În ciuda evoluției spectaculoase din ultimii doi ani, suntem abia la începutul transformării energetice de la generarea centralizată de energie poluantă către soluții descentralizate și verzi, crede Alon Mashkovich. Cofondator și CEO al enSights, Alon Mashkovich a fost unul dintre cei cinci reprezentanți ai companiilor care au participat la evenimentul „Soluții israeliene pentru energia solară” organizat de Misiunea Economică și Comercială a Ambasadei Israelului în România.

Reprezentanții REplace, SolarGik, Vigdu, enSights și SATEC au prezentat produse, servicii și modele de afaceri din partea a „cinci companii israeliene de top din sectorul fotovoltaic selectate cu atenție” (Avigail Shtamler Paz, șefa Misiunii Economice și Comerciale, Ambasada Israelului în România). Întâlnirea a beneficiat și de sprijinul Camerei de Comerț România Israel și al Israel Export Institute. Aceasta din urmă este o organizație non-profit, înființată în 1958 ca un joint venture între guvernul statului Israel și sectorul privat. „Reprezintă peste 230 de companii, dintre care 10% operează în industria fotovoltaică” (Hila Lipman, conducătoarea departamentului pentru Energie și Tehnologii de Infrastructură Inteligentă, din cadrul Israel Export Institute).

Potrivit lui Andrei Manea, directorul executiv al Asociației Române a Industriei Fotovoltaice – RPIA, suntem în prezent într-„una dintre cele mai bune perioade de dezvoltare a surselor regenerabile din România”. El a continuat precizând că firmele israeliene sunt printre cei mai mari investitori atât din perspectiva dezvoltării de proiecte, cât și din cea a construcției propriu-zise.

 

REplace – Identificați cel mai bun amplasament

REplace este la bază o companie de software, concepută pentru a ajuta dezvoltatorii de energie să găsească amplasamentul potrivit pentru proiectele lor. Compania oferă informații despre diferite destinații de amplasare a proiectelor energetice în care rentabilitatea investiției va fi optimă, permițând beneficiarilor să identifice locuri pentru producerea de energie electrică într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor.

Directorul general Matias Sigal a subliniat că 80% dintre proiectele fotovoltaice eșuează în faza de dezvoltare, din cauza unor obstacole legate de caracteristicile terenului, incapacitatea de a obține dreptul de utilizare a terenului, respectarea regulamentelor și obținerea conexiunii la rețea. „Tehnologia noastră de analiză a datelor permite dezvoltatorilor să identifice locurile cele promițătoare cu un singur clic”, promite REplace. „Algoritmul pe care l-am dezvoltat selectează site-uri cu potențial maxim de a genera venituri, reducând totodată costurile”, a explicat Matias Sigal.

Potențialii dezvoltatori ai unui proiect RES sunt chemați să precizeze tipul de proiect dorit (solar, eolian, de stocare sau altele) și să specifice dimensiunea sau capacitatea instalată a proiectului. Mai întâi, terenurile irelevante sunt excluse din rezultate. Apoi, algoritmul bazat pe 40 de parametri, alimentat cu informații publice și proprietare, oferă sugestii cu privire la amplasamentul cel mai potrivit.

Se poate aplica o astfel de soluție în România, având în vedere lipsa de informații publice, fragmentarea extremă a terenurilor și dificultățile de acces la rețea? Matias Sigal a răspuns referindu-se la Canada, unde echipa REplace „a construit datele cu privire la terenuri”.

 

SolarGik – Trackere pentru zonele dificile

SolarGik și-a asumat misiunea „de a debloca potențialul energiei solare prin rezolvarea celor mai mari provocări ale industriei – intermitența, fiabilitatea, predictibilitatea, producția și distribuția flexibile”. Abordarea implică atât soluții hardware (“trackere cu un design unic”), cât și software („sistemul SCADA intern, „SOMA”)”, a rezumat Odeya Goddard, Business Development Manager la SolarGik.

Sistemele de urmărire de la SolarGik promit să permită „instalarea pe terenuri cu panta de până la 30% și în arii cu forme ciudate, eliminând nevoia de nivelare și lucrări civile costisitoare”. „Soluțiile noastre cântăresc cu 20-30% mai puțin decât trackerele standard, ceea ce permite să fie instalate nu doar în proiecte obișnuite cu montare la sol, ci și pe acoperișuri, sere, parcări și terenuri agricole”, a explicat Odeya Goddard. Asemenea trackere conduc la generarea de energie electrică cu 15-25% mai mult decât în cazul sistemele fixe și costă cu 20-30% mai puțin decât alte trackere. „În plus, avem un sistem de control al mișcării panourilor care agregă date cu privire la vânt, informații oferite de camere video, radiația solară, umbrirea provocată de nori etc. și utilizează AI și algoritmi de tracking dezvoltați de noi pentru a crește generarea de energie și pentru a reduce costurile de operare și mentenanță.”

Împreună cu dispozitivele de tracking, aplicația Master Orchestration (SOMA) de la SolarGik este un software integrat de gestionare a parcului fotovoltaic pentru optimizarea performanței centralei solare prin conectarea diferitelor componente din teren, permițând astfel generarea de energie într-un mod predictibil. Iată sunt cateva exemple:

  • Reducerea murdăriei și optimizarea curățării
  • Atenuarea intermitențelor pe baza prognozei meteo
  • Acționare mecanică pentru a reduce supraîncălzirea și degradarea elementelor hardware
  • Variabilitatea generării de energie în funcție de prețul orar al energiei
  • Echilibrarea utilizării luminii solare ținând cont de nevoile culturilor agricole și de generarea de energie

 

Vigdu Technologies LTD – Optimizatorul multi-string SolarJet

Alex Rudnicki, Sales and Business Development Executive la Vigdu Technologies LTD, a prezentat optimizatorul multi-string, independent de invertor, SolarJet. El a pornit de la faptul că între stringurile fotovoltaice ale unui parc există inevitabil variații de performanță din cauza diferențelor de fabricație, lungimii neuniforme ale șirurilor, diferențelor de umbrire, murdărire, aliniere greșită, sisteme de tracking (dacă există) și multe altele. „Chiar și cea mai mică nepotrivire a stringurilor afectează eficiența totală, reducând randamentul total de energie cu 2-10%, uneori chiar mai mult”, a subliniat el. „SolarJet este un convertor DC/DC cu mai multe stringuri. Izolează fiecare string pentru a crea punctul optim de lucru pentru stringurile proaste/slabe și pentru cele bune/puternice. Crește energia generată atât de la stringurile slabe, cât și de la cele puternice, urmărind în mod constant punctul de putere maximă (MPPT) a fiecărui string în timp real, independent de MPPT-ul invertorului, menținând în același timp tensiunea de ieșire la MPPT-ul optimizat al invertorului”, a venit explicația.

Alon Mashkovich, CEO al enSights, a vorbit despre o platformă centralizată de monitorizare și management al activelor pentru instalațiile fotovoltaice, care include inteligență artificială (AI) și algoritmi de învățare automată (ML) pentru a optimiza eficiența și productivitatea activelor. La rândul său, Alexandra Kichoutkin, EMEA Sales Manager la SATEC, a expus câteva abordări ale produselor certificate de contorizare și calitate a energiei electrice, precum și despre câteva soluții de facturare automată, inclusiv în cazul sistemelor formate din panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru mașini electrice.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *