Acasă » Regenerabile » CE va introduce norme pentru clarificarea investițiilor „verzi” în luna mai

CE va introduce norme pentru clarificarea investițiilor „verzi” în luna mai

8 februarie 2018
Eolian
energynomics

Ca urmare a planului de acțiune privind finanțele durabile, care va fi publicat la începutul lunii următoare, Comisia Europeană va prezenta o nouă legislație în mai pentru a defini ce reprezintă investițiile „verzi”, conform Euractiv.

Pentru investitori și un grup de experți în materie de finanțe, prioritatea trebuie să fie stabilirea criteriilor pentru a clasifica în mod corespunzător „investițiile verzi” și pentru a evita „spălarea verde”.

Comisia este de acord că aceasta este „principala problemă”, au declarat oficiali ai CE.

Din acest motiv, instituția acordă prioritate înființării unei taxonomii UE, un sistem de clasificare unificat care să se aplice tuturor jurisdicțiilor pentru a defini ceea ce este „verde” și ce nu.

Planul de acțiune al UE va fi primul pas către această clasificare. Cu toate acestea, Comisia are nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta această taxonomie, au explicat oficialii CE.

Până în prezent, numai Banca Europeană de Investiții utilizează indicatori pentru a evalua gradul în care proiectele de investiții sunt „verzi”. Dar oficialii Comisiei au declarat că nu este posibilă copierea / inserarea acestor criterii.

În schimb, Comisia va prezenta, în luna mai, o legislație care să creeze un „cadru care să permită definirea adecvată a investițiilor verzi”.

În cadrul planului de acțiune, Comisia va analiza, de asemenea, modalitățile de dezvoltare a stimulentelor pentru a sprijini dezvoltarea activelor ecologice. Una dintre idei este de a extinde utilizarea „etichetelor ecologice” produselor financiare, odată ce taxonomia UE a fost dezvoltată.

Mai exact, Comisia analizează aplicarea acestor etichete „ecologice” în cazul obligațiunilor și al fondurilor de investiții.

Un alt aspect pe care executivul dorește să-l atingă este „obligația” ca investitorii să explice clienților lor cât de durabile sunt în realitate produsele financiare.

În fine, Comisia intenționează să introducă un „factor de susținere verde”. Ca un prim pas, executivul are in vedere reducerea cerințelor de capital pentru investiții ecologice, inclusiv ipoteci pentru eficiență energetică sau mașini cu emisii reduse.

Scăderea cerințelor de capital este considerată una dintre cele mai controversate propuneri, având în vedere că ar putea fi folosită de instituțiile financiare pentru a-și reduce rezervele de capital, îndreptându-le spre investiții dubioase „verzi”.

Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a avertizat săptămâna trecută la Dublin că orice măsură în acest sens „ar trebui să fie calibrată strâns și bazată pe o clasificare clară a UE”.

Odată ce regulile sunt stabilite și taxonomia este în vigoare, rămâne de văzut cine va fi principala autoritate de reglementare responsabilă cu aplicarea lor.

Unul dintre potențialii candidați care ar conduce sistemul de guvernanță ar fi Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (AEVMP).

Dar oficialii au remarcat că „finanțele durabile” afectează nu numai acțiunile și piețele, ci și alte produse financiare și jucători precum investitorii instituționali. În acest context, toate autoritățile europene de supraveghere (AES) ar putea juca un rol clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *