Acasă » Electricitate » Ce va face ANRE cu banii din OUG 114: Eficientizarea clădirilor, în două săptămâni la parlament – Nagy-Bege

Ce va face ANRE cu banii din OUG 114: Eficientizarea clădirilor, în două săptămâni la parlament – Nagy-Bege

4 iunie 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

ANRE va obține de patru-cinci ori mai mulți bani din piață, în urma aplicării OUG 114/2018, modificată prin OUG 19/2019, iar fondurile vor fi direcționate către eficientizarea energetică a clădirilor publice. Iar autoritatea de reglementare a finalizat în acest sens un memorandum care va fi depus în următoarele două săptămâni la parlament și guvern, a declarat pentru energynomics.ro Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

”Noi am încercat să diminuăm efectele OUG 114, am introdus unele excepții, cum ar fi aplicarea o singură dată pe lanțul energiei electrice și gazelor, etc. Veniturile ANRE cresc de patru-cinci ori față de perioada anterioară. Am finalizat un memorandum care va fi prezentat în circa două săptămâni guvernului și parlamentului, prin care acești bani vor fi alocați proiectelor de eficiență energetică – prin eficientizarea consumului energetic al clădirilor publice”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

Primele proiecte vor fi finanțate abia la anul, întrucât 2019 va fi an de colectare a noilor taxe. Pentru ca alocarea să aibă loc, trebuie modificate două legi, Legea de organizare și funcționare a ANRE, pentru a permite autorității să acorde finanțări și Legea eficienței energetice, a explicat oficialul ANRE.

Printre schimbările care au avut loc în conducerea ANRE s-a numărat recent și preluarea poziției de director general de către Silvia Ciornei, care are experiență în diseminarea fondurilor pe proiecte, ca fost ministru al IMM-urilor și care se va ocupa în mod expres de acest proiect, a mai spus Bege.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Un comentariu la „Ce va face ANRE cu banii din OUG 114: Eficientizarea clădirilor, în două săptămâni la parlament – Nagy-Bege”

  1. Ca la noi la nimeni.Din autoritate de reglementare se transforma in mare investitor.Oare problema termoficarii de ce nu ii intereseaza ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *