Acasă » Termo » CE spune că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia reprezintă ”o opțiune”

CE spune că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia reprezintă ”o opțiune”

5 aprilie 2022
Import-Export
Energynomics

Comisia Europeană a anunţat marţi că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia este „cu siguranţă o opţiune” pentru a răspunde la atrocităţile trupelor ruse în Ucraina şi a subliniat că este nevoie să se ajungă la un consens în rândul statelor membre pentru a adopta această măsură, relatează agenţia EFE.

„În ceea ce priveşte Comisia Europeană, este clar o opţiune, dar trebuie să ajungem la un consens în această privinţă în rândul statelor membre. Discuţiile sunt în curs şi vor continua şi astăzi”, a dat asigurări vicepreşedintele Executivului comunitar, responsabil pentru Economie, Valdis Dombrovskis, întrebat de presă, la Luxemburg, despre această posibilitate, potrivit Agerpres.

Letonul a făcut aceste declaraţii înainte de a participa la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE (Ecofin), în cadrul căreia se va dezbate cum să fie întărite sancţiunile impuse Moscovei, şedinţă la care va participa, online, şi omologul său ucrainean, Sergiy Marchenko.

„Nu vreau să anticipez, dar sunt dezbateri legate de ce se poate face în domeniul energiei, precum şi cu petrolul şi cărbunele, pe latura comercială. Dar important în această situaţie este să avem un pachet de măsuri puternic şi credibil în contextul atrocităţilor pe care armata rusă le-a comis în Ucraina”, a spus Dombrovskis.

La rândul său, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, în numele ţării care deţine preşedinţia rotativă a UE, a subliniat că „principiul cheie” al sancţiunilor „este unitatea” statelor membre, pentru că este cea care garantează „eficienţa şi valoarea” represaliilor.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.