Acasă » Electricitate » Distribuţie » CE: OPCOM şi Transelectrica, amendă 1 mil.euro pentru discriminarea traderilor de energie

CE: OPCOM şi Transelectrica, amendă 1 mil.euro pentru discriminarea traderilor de energie

5 martie 2014
Distribuţie
Bogdan Tudorache

###author###

Comisia Europeană (CE) a amendat bursa de energie OPCOM şi Transelectrica cu 1 milion de euro pentru că au abuzat de poziţia dominantă pe piaţa românească a tranzacțiilor spot cu energie, încălcând normele europene în materie de concurenţă.

„Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianții de energie electrică din afara României cu sediul în Uniunea Europeană (UE)”, potrivit unui comunicat al CE citat de Mediafax.

În comunicat se precizează că între 2008 și 2013, OPCOM a impus ca membrii piețelor spot de energie electrică să se înregistreze în România, refuzând să accepte comercianții care erau deja înregistrați în alte state membre ale Uniunii Europene.

Ancheta CE a început în decembrie 2012.

„Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianții din UE să participe pe piețele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurență. Barierele naționale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei piețe unice a energiei, ci împiedică și dezvoltarea de piețe eficiente, lichide”, a declarat Joaquín Almunia, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de politica în materie de concurență.

Ca urmare a cerinței OPCOM, comercianții de energie din UE nu puteau intra pe piața angro de energie electrică din România decât prin înființarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare și dezavantaje organizatorice pentru comercianții din UE în comparație cu cei din România.

Pe lângă OPCOM, CE arată că responsabilă pentru această situație este și Transelectrica, proprietarul bursei de energie.

„Comisia ține răspunzătoare, de asemenea, pentru această încălcare și societatea-mamă a OPCOM, și anume Transelectrica. (…) La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a ținut cont de vânzările relevante realizate de societatea în cauză în România, de gravitatea încălcării și de durata acesteia”, se mai spune în comunicat.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *