Acasă » Termo » Minerit » CE Hunedoara, în pericol să intre în insolvenţă pentru datorii de 1 milion de euro

CE Hunedoara, în pericol să intre în insolvenţă pentru datorii de 1 milion de euro

8 ianuarie 2015
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara) ar putea intra în insolvenţă în scurt timp, fiind deja înregistrat un dosar la Tribunalul Hunedoara. Gerom Internaţional, companie producătoare de utilaje miniere, a cerut pe 17 decembrie 2014, la Tribunalul Hunedoara, în calitate de creditor, insolvenţa CE Hunedoara, potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 4 februarie, scrie Hotnews.ro. CE Hunedoara, societate cu 7.000 de angajaţi, din care mulţi mineri din Valea Jiului, se află într-o situaţia economică foarte dificilă, conform Hotnews.

Potrivit reprezentanţilor Gerom, a fost solicitată insolvenţa CE Hunedoara pentru neplata facturilor conform condiţiilor contractuale.

„Suma totală de plata la dată de 5 ianuarie 2015, este de 5.681.147 RON (1,26 milioane de euro). Această sumă reprezintă contravaloarea utilajelor şi echipamentelor miniere fabricate şi livrate de către GEROM”, a precizat pentru HotNews.ro Mihael Melczer, CEO Gerom Internaţional.

Procedura insolvenţei ar fi demarat cu mai multe luni în urmă, însă fiind an electoral, a fost prelungită. Mai mult, Guvernul a intervenit prin adoptarea unor acte normative care să permită societăţii să mai funcţioneze şi în această iarnă.

CE Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii dintre Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a absorbit şi o parte din Compania Naţională a Huilei (CNH); au fost preluate doar patru mine din şapte câte deţinea.

Guvernul a convenit în 2011 împreună cu organismele internaţionale închiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroşeni şi Uricani urmează să fie închise treptat până în 2018, trecând în acest scop la o companie special creată. Activele viabile, adică minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, au fost incluse în CE Hunedoara. Compania se aprovizionează, teoretic, cu cărbunele produs atât în minele pe care le deţine, cât şi în minele care urmează să fie închise.

CE Hunedoara produce energie foarte scumpă, cea mai scumpă din România. Costul de producţie depăşeşte 270 lei/MWh, în condiţiile în care energia se vinde pe bursă, în medie, cu circa 170 lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *