Acasă » Interes general » Macroeconomie » CE examinează posibilitatea relaxării normelor TVA pentru eficiența energetică a clădirilor

CE examinează posibilitatea relaxării normelor TVA pentru eficiența energetică a clădirilor

16 iulie 2015
Interes general
energynomics

Comisia Europeană (CE) analizează posibilitatea relaxării TVA pentru eficiența energetică a clădirilor, după ce judecătorii UE au decis că rata mai scăzută afişată de britanici pentru unele materiale, cum ar fi izolaţii si panouri solare, este ilegală, conform euractiv.com.

Comisarul pentru energie şi schimbări climatice Miguel Arias Cañete a declarat pentru EurActiv că unii comisari s-au întâlnit luni pentru a discuta despre eliminarea obstacolelor din calea acestor investiții – unul din cei trei piloni ai Planului de Investiții Juncker.

Cañete a făcut aceste declaraţii după ce judecătorii UE au decis că inițiativa Green Deal, a Regatului Unit, de a reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe materiale de construcţii pentru renovarea pentru eficiență la 5%, este ilegală.

În conformitate cu legislația UE, o astfel de cotă redusă de TVA s-ar putea aplica pentru materialele necesare renovării unor locuințe sociale, și nu pentru toate gospodăriile, spun judecătorii. Decizia instanţei a fost puternic criticată de către deputații europeni britanici, și l-ar putea forța pe Ministrul de Finanțe George Osborne să-şi încalce angajamentul anterior să să crească TVA la nivelul normal de 20%.

Planul Juncker, supravegheat de vicepreședintele Comisiei, Jyrki Katainen, are scopul de a debloca cel puțin 315 miliarde de euro în investiții private, prin finanţarea cu 21 de miliarde de euro din fonduri publice a garanţiilor în caz de neplată.

Cañete declarat pentru EurActiv că a ridicat problema TVA-ului în întâlnirea de luni cu Katainen, deoarece, în lumina deciziei instanței, a constituit o barieră în calea investițiilor.

„Avem în vedere cazul în care va fi nevoie să fie făcute schimbări ale parametrilor, pentru că a fost o abordare foarte rea”, a spus el. „Dacă avem un sistem fiscal mai favorabil, atunci investițiile vor veni. Când există materiale mai ieftine, finanțarea este mai ușor de făcut.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *