Acasă » Interes general » CDR: România trebuie să se concentreze pe obiectivele pe termen lung

CDR: România trebuie să se concentreze pe obiectivele pe termen lung

15 septembrie 2021
Macroeconomie
energynomics

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai importantă platformă a mediului de afaceri din România, consideră că momentul politic pe care îl traversăm are implicații majore asupra climatului economic, stabilității macroeconomice și potențialului de reformă al României.

CDR face un apel către toată clasa politică, ca în aceste momente cruciale pentru viitorul economic al României, să canalizeze întreaga energie spre reformele vitale, elaborarea unei politici de industrializare care să reflecte agenda europeană a schimbărilor climatice și implementarea cu succes a proiectelor majore atât de necesare României, pentru creșterea absorbției fondurilor europene, resurse indispensabile în realizarea planurilor de dezvoltare ale țării.

Obiectivele pe termen lung incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a cărui validare o așteptăm în septembrie, cât și în programele operaționale multianuale 2021 – 2027, care vor fi validate în următoarele luni, sunt ferestre strategice de oportunitate, pe care nu ne permitem să le ratăm, acestea contribuind major la reducerea decalajelor economice și la creșterea competitivității României.

Mai mult, premisele implementării reformelor structurale reprezintă și un factor-cheie în acordarea ratingului de țară, care va fi anunțat în această toamnă, evaluare care va include și capacitatea reală de implementare. Totodată, ratingul poate influența evoluția datoriei suverane, cât și stabilitatea macroeconomică afectată deja de devalorizarea monedei naționale și creșterea inflației, cu impact direct în bugetele companiilor și în buzunarele cetățenilor.

Mediul de afaceri are nevoie de un climat de predictibilitate și siguranță pentru investiții si adoptarea deciziilor de business. Din păcate însă, din nou trecem printr-o perioadă în care mediul de afaceri este în stare de alertă, din pricina climatului investițional incert, aflat în declin vizibil din cauza crizei politice în derulare. În 30 de ani de democrație au fost irosite prea multe șanse și oportunități din lipsă de viziune și dialog. Avem speranța să fi învățat din trecut, și de această dată, împreună și uniți, să nu ratăm această șansă unică pe care o are România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *