Acasă » Termo » Cărbunele revine în centrul atenției

Cărbunele revine în centrul atenției

3 martie 2022
Minerit
energynomics

Întreaga Europa verifică cu îngrijorare nivelurile de stocare ale depozitelor sale de gaze în aceste zile, deoarece invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia amenință să distrugă principala sursă de aprovizionare cu gaze a continentului. Cu toate acestea, ceea ce majoritatea nu reușește să ia în considerare sunt vagoanele pline cu un combustibil care ar menține Europa pe linia de funcționare: cărbunele, scrie Euractiv.

Cărbunele este legat de istoria industrializării. A jucat un rol semnificativ în fabricarea de arme pentru cele mai îngrozitoare războaie din istoria omenirii, dar a fost și pivot central al proiectului de pace european.

„Reluarea la comun a producției de cărbune și oțel” ar fi fundamentul unei federații europene și al păcii pe continent, a spus Robert Schuman, unul din părinții Uniunii Europene.

Pe măsură ce Europa a progresat, cărbunele a devenit un mineral murdar și un poluator pe care politicile climatice și-au propus să-l lase în trecut. Minele de cărbune sunt închise, iar Europa a încercat să scape de cărbune prin extinderea capacităților de energie nucleară, a energiei pe gaz și a surselor regenerabile, devenite foarte importante.

Însă se pare că suntem departe de a fi terminat cu cărbunele.

În timp ce Europa a făcut pași uriași în eliminarea cărbunelui din sistemul său energetic, cu țări precum Belgia, Austria și Suedia deja fără cărbune, recenta criză energetică și războiul din Ucraina au readus cărbunele în centrul atenției.

Europa importă 55% din cărbunele său din Rusia. Acum, încercarea de rupere a UE de Kremlin pune în pericol această aprovizionare.

În Germania, Franța, Belgia, Spania, Polonia și Țările de Jos, dependența de cărbunele rusesc este deosebit de pronunțată, variind de la 87% în cazul Poloniei până la 44% – în cel al Spaniei.

Vremurile incomode duc la soluții incomode, iar politicienii sunt adesea forțați să recunoască că vremurile întunecate nu sunt prea departe.

Să lumă, ca exemplu, Germania. Până în prezent, casele din Berlin, capitala celei de-a patra cea mai mare economie a lumii, adesea considerată un precursor al climei, sunt, în mare parte, încălzite cu cărbune.

Astfel, vicecancelarului verde Robert Habeck i-a revenit sarcina de a rezolva problema energetică. Săptămâna trecută, el și-a anunțat intenția de a regla un curs împotriva partidului său și de a stabili stocuri strategice naționale de cărbune și gaze.

Este poate una dintre cele mai incomode treziri la realitate din cadrul procesului rupturii de Rusia, în curs de desfășurare.

Desigur, liderii din Germania, cât și din UE vor indica sursele verzi ca reprezentând viitorul, pe termen lung, în procesul de asigurare a independenței energetice. De fapt, mulți au început să vorbească despre Pactul Verde al UE ca de o politică de securitate pentru a reduce dependența Europei de Rusia.

„[Investiția în surse regenerabile] este o investiție strategică pentru că… dependența mai mică de gazul rusesc și alte surse de combustibili fosili înseamnă, de asemenea, mai puțini bani pentru cufărul de război al Kremlinului”, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Green Deal nu este o politică nouă. Europa s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până la jumătatea secolului în 2021, dar extinderea energiei regenerabile a devenit mult mai urgentă.

„Energiile regenerabile sunt acum cheia pentru o Europă puternică și independentă dincolo de schimbările climatice”, a declarat Simon Müller, șeful biroului german al think-tank-ului Agora Energiewende.

Autarhia energetică poate fi următorul pas necesar pentru a asigura pacea durabilă în Europa într-un moment în care este mai amenințată decât oricând. Și singura modalitate de a realiza acest lucru va fi să lăsăm în sfârșit cărbunele în urmă și să facem un pas îndrăzneț într-o lume nouă și curajoasă a energiei complet regenerabile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *