Acasă » Electricitate » Nuclear » Candu şi China Nuclear vor coopera pentru noile reactoare de la Cernavodă

Candu şi China Nuclear vor coopera pentru noile reactoare de la Cernavodă

25 iulie 2014
Electricitate
energynomics

Candu Energy Inc. a semnat un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construcția unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, informează Canada NewsWire.

La centrala de la Cernavodă funcționează deja două reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat în funcțiune în 1996 și 2007. Împreună, aceste două reactoare asigură aproximativ 20% din producția de energie electrică a României.

Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intenție semnată de firma mamă a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group și Nuclearelectrica în noiembrie 2013 pentru investiții în dezvoltare a două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, conform Agerpres.

“Candu Energy este încântat să colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesităților României în domeniul energiei nucleare”, a declarat președintele Candu Energy, Preston Swafford. “Acordul de astăzi adâncește legăturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din România și China în condițiile în care în ambele țări funcționează reactoare Candu de peste un deceniu”, a adăugat Preston Swafford.

La începutul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Niță, declara că România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara lui 2015.

Ministrul Economiei a precizat că România este hotărâtă să continue cu planurile vizând construcția de noi reactoare la centrala de la Cernavodă în ideea de a echilibra producția de energie pe fondul creșterii rapide a producției de energie din surse regenerabile.

România s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului său energetic după ce companii precum ArcelorMittal și Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 și 4.

Un comentariu la „Candu şi China Nuclear vor coopera pentru noile reactoare de la Cernavodă”

  1. Cred ca alunecarea permanenta a termenelor de negociere trebuie oprita cu hotarare. Se poarta tot felul de discutii si nimeni nu stabileste un termen final de incheiere a documentelor de peste 7 ani cu mai multe guverne, ministri, echipe de negociere,etc.. Este vorba de vointa politica si de competenta de a negocia si se pare ca lipsesc amandoua dupa 7 ani (!!). Ca actionar voi cere finalizarea negocierilor pana in decembrie deoarece nu s-a cerut un mandat al actionarilor si este inadmisibil sa tot amanam aceste termene sine die.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *