Acasă » Interes general » Bursa 2023: Indicele BET a crescut cu mai mult de 32%

Bursa 2023: Indicele BET a crescut cu mai mult de 32%

3 ianuarie 2024
Interes general
energynomics

Indicele BET al bursei de la Bucureşti a crescut cu 32,3% în 2023 şi, în aceste condiţii, investitorii privesc spre 2024 şi „ştiu că trebuie să se pregătească pentru un an plin de necunoscute, pavat cu riscuri numeroase”, arată o analiză XTB România.

„Anul 2023 a fost unul bun pentru bursele americane – indicele S&P500 a crescut cu 24,2%, chiar dacă dobânzile au fost în creştere (titlurile de stat SUA pe 10 ani au ajuns în octombrie la 5%, pentru prima dată după 16 ani), iar inflaţia, deşi în scădere, a rămas totuşi mult peste media anilor anteriori. Acestor factori li se adaugă şi conflictele internaţionale, care s-au accentuat”, a afirmat Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Potrivit acestuia, chiar şi Europa a avut un an favorabil în privinţa evoluţiei burselor: deşi a fost afectată de preţul ridicat al energiei, de conflictul din Ucraina şi de creşterea datoriei publice, a oferit un avans de 12,1% al indicelui bursier DAX.

În paralel, în România, indicele BET al bursei de la Bucureşti a crescut cu 32,3% în 2023. În aceste condiţii, investitorii privesc spre 2024 şi ştiu că trebuie să se pregătească pentru un an plin de necunoscute, pavat cu riscuri numeroase.

„O bună parte din optimismul arătat pe burse are legătură cu speranţa reducerii rapide şi consistente a costului creditului. Investitorii anticipează o scădere a dobânzii în SUA în luna martie, urmată de cel puţin alte 5 etape, care să ducă rata de dobândă la 3,75-4% în decembrie, de la 5,25-5,5%, cât este în prezent. De aici provine şi unul dintre cele mai importante riscuri: mai puţine tăieri de dobândă, dacă inflaţia s-ar dovedi dificilă, ar schimba modul relaxat în care sunt evaluate unele companii – în special cele mai îndatorate şi cele din segmentul de creştere (growth), care include nume importante din tehnologie”, a punctat Claudiu Cazacu.

Potrivit acestuia, cu o piaţă a muncii dificilă, orice şoc produs în segmentul materiilor prime sau al lanţurilor de aprovizionare ar putea însemna un impuls pentru a creşte şi mai mult inflaţia.

„Prognozele la nivel macro au în vedere o recesiune uşoară în SUA sau o creştere slabă în prima parte a anului. Puţini întrevăd, însă, o recesiune mai severă. Totuşi, sunt anumite semnale care sugerează o probabilitate mai ridicată pentru acest scenariu decât estimează investitorii, cum ar fi scăderea calităţii portofoliilor de credite, creşterea ratei de neplată în segmentul auto sau perspectivele slabe oferite de transportatorul FedEx”, arată analiza.

Mai mult, trebuie avut în vedere şi faptul că doar jumătate dintre companiile din S&P500 au depăşit aşteptările pentru venituri, deşi peste 9 din 10 au surprins în privinţa profitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *