Acasă » Electricitate » Burduja: Problemele jaloanelor pe energie din PNRR vor fi rezolvate la termen

Burduja: Problemele jaloanelor pe energie din PNRR vor fi rezolvate la termen

27 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Ultimele solicitări şi observaţii ale Comisiei Europene pentru finalizarea jaloanelor 129 şi 133 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi implementate conform termenelor prevăzute în regulament, informează Ministerul Energiei.

Comisia Europeană a emis, marţi, o evaluare preliminară pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de România în cadrul PNRR, după ce a analizat şi a constatat că ţara noastră a îndeplinit 49 din cele 51 de jaloane şi ţinte asumate în acest sens. CE a semnalat că două jaloane legate de investiţiile în energie (jaloanele 129 şi 133) nu au fost atinse în mod satisfăcător.

Jalonul 129 a vizat semnarea contractelor pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi de cel puţin 100 MW, în cadrul unei proceduri competitive, iar Jalonul 133 a vizat semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi încălzire centralizată, caracterul apelului fiind unul necompetitiv.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că au fost motive administrative care au dus la această situaţie, Autoritatea de audit a României realizând o analiză a acestor jaloane şi declarându-le ca fiind îndeplinite.

„Au fost discuţii cu Comisia Europeană. Pe hidrogen este prima schemă la nivelul Uniunii Europene care a fost practic aprobată ca parte a PNRR, astfel România e pionier la nivel european şi cadrul european este în continuă evoluţie. La fel, cadrul de reglementare la nivel naţional. În ceea ce priveşte centralele de cogenerare – iarăşi au fost motive administrative. Le vom soluţiona urgent. PNRR este o şansă de dezvoltare a României care nu trebuie în niciun caz ratată. E nu numai o foaie de parcurs, este un program de ţară, care include reforme şi proiecte – ambele componente sunt vitale. Aşa cum am procedat la ministerul la care am fost anterior, una dintre principalele mele priorităţi este îndeplinirea la termen a jaloanelor şi ţintelor din PNRR”, a declarat Sebastian Burduja.

În calitate de coordonator de reforme şi investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Ministerul Energiei a lansat apeluri de proiecte specifice în cadrul următoarelor măsuri de investiţii: I.2 – Infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice; I.3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde pentru realizarea jaloanelor 129 şi 133.

„Ministerul Energiei va implementa în perioada următoare sugestiile şi observaţiile Comisiei în vederea finalizării celor două jaloane şi totodată se va încadra în orizontul de timp solicitat de aceasta”, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *