Acasă » Interes general » Burduja: În acest moment nu ne-am pus problema să renunțăm la MACEE

Burduja: În acest moment nu ne-am pus problema să renunțăm la MACEE

17 octombrie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

Sistemul de plafonare-compensare a ajutat cetățenii, și va fi menținut în continuare, a declarat luni, la o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Întrebat de Energynomics dacă au existat discuții sau există intenții referitoare la renunțarea treptată la mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată a energiei MACEE, prevăzut în prezent să ia sfârșit în aprilie 2025, ministrul a declarat: ”Mecanismul MACEE vine la pachet cu schema de plafonare-compensare. În acest moment nu ne-am pus problema, la nivelul Ministerului Energiei, să renunțăm la acest mecanism, sau să renunțăm treptat la el…Cu siguranță e o discuție importantă, de făcut și cu ANRE-ul, și la nivelul coaliției…ce facem cu acest mecanism…Dar, la nivelul ministerului Energiei vom promova menținerea actualului mecanism și menținerea acestor plafoane, inclusiv a mecanismului MACEE”, a răspuns Burduja.

Surse din piață au declarat anterior pentru Energynomics că au existat discuții în coaliție referitoare la eliminarea MACEE, un mecanism care distorsionează piața, însă nu s-a luat nici o decizie întruct ”2024 e an electroral”.

Menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie este o decizie înțeleaptă în contextul actual de pe piețele internaționale, inclusiv după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, a declarat Burduja.

”Din perspectiva Ministerului Energiei, schema de plafonare-compensare a funcționat pentru consumatorul final. Ne-am străduit să găsit fonduri adiționale pe care să le punem la dispoziția furnizorilor”, a spus el, explicând că suprataxarea a adus ”în piață”, către furnizori, aproape 4 miliarde de lei. În prezent, Ministerul Energiei datorează în prezent furnizorilor circa 1,25 miliarde de lei, în timp ce unele facturi sunt încă neplătite din ianuarie-februarie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *