Acasă » Electricitate » Burduja: Forma finală a acordului cu băncile – săptămâna viitoare

Burduja: Forma finală a acordului cu băncile – săptămâna viitoare

6 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Forma finală a Acordului cu instituțiile bancare în ceea ce priveşte soluțiile de creditare prin sistemul de factoring, care vor permite păstrarea unui preț corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti, va fi agreată „cel mai probabil săptămâna viitoare”, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta s-a întâlnit cu furnizorii de energie, reprezentanții instituțiilor bancare implicate în schema de furnizare, dar şi cu cei ai ANRE şi Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale.

„Prin întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută, Ministerul Energiei a inițiat un cadru de discuție care va facilita un parteneriat între companiile de furnizare şi instituțiile financiar-bancare pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite. Scopul acestor întâlniri este extinderea posibilității de creditare a furnizorilor, în marja unor acțiuni de factoring, şi agrearea unui Acord referitor la sumele datorate de statul roman operatorilor de energie în contextul OUG nr.27/2022. În urma întâlnirii comune de astăzi au avut loc discuții bilaterale cu fiecare furnizor şi cu fiecare bancă în parte pentru a găsi cele mai eficiente soluții şi pentru facilitarea cât mai rapidă a semnării acestui Acord. Cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituțiile bancare. Am inițiat aceste demersuri pentru că țin foarte mult ca acest Acord să se semneze. El reprezintă garanția unui preț corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, Ministerul Energiei, alături de Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, facilitează indirect o plată corectă a prețurilor la electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici şi noncasnici.

În acest context, ministerul de resort susține menținerea schemelor de compensare-plafonare a prețurilor la energie, prin intermediul cărora peste 5 milioane de gospodării au plătit numai 35 de lei la factură.

De asemenea, instituția menționează că „a creat această legătură între bănci şi furnizorii de energie pentru protejarea consumatorilor şi menținerea prețurilor scăzute la energie pentru români şi companiile româneşti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *